“Geen warme, maar lauwe reactie”

20/09/2016

De landen met de sterkste schouders keren vluchtelingen alweer de rug toe. Dat stelt Oxfam, in een reactie op de eerste VN-top voor vluchtelingen en migranten, die vannacht eindigde in New York.

Liesbeth Goossens, humanitair beleidsmedewerker bij Oxfam-Solidariteit:

“Deze top bood een ongeziene opportuniteit om een moedig en fair akkoord te sluiten, dat de veiligheid en waardigheid van vluchtelingen en migranten zou garanderen. Maar zoals verwacht biedt de Verklaring van New York voor Vluchtelingen en Migranten weinig houvast om de status quo te veranderen. De wereld kon hier menselijke warmte tonen, maar koos voor een lauwe reactie. Dat kunnen we niet blijven aanvaarden.”

“Ook de Belgische regering beperkte zich, in een statement van Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo tot mooie woorden, terwijl er vooral nood is aan actie. Rijke landen moeten dringend méér doen om vluchtelingen te ontvangen, te beschermen en te ondersteunen. Onderzoek van Oxfam toont aan dat ’s werelds zes rijkste landen – goed voor meer dan de helft van de wereldeconomie – amper 9% van de vluchtelingen en asielzoekers huisvesten. De landen met de sterkste schouders keren vluchtelingen de rug toe.”

“De top toonde wel aan dat op veel plaatsen goed samengewerkt wordt. Gemeenschappen eisen respect voor de rechten van mensen die op de vlucht zijn voor geweld, rampen of armoede. Gewone mensen openen hun armen en huizen voor vluchtelingen. Wereldleiders zouden er goed aan doen om diezelfde ingesteldheid te tonen.”

“De top die VS-president Barack Obama vandaag organiseert, is een opportuniteit voor regeringen om het politieke leiderschap te tonen dat tot nog toe pijnlijk ontbrak.”

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter