Gezondheidszorg voor zij die alles kwijt zijn

12/08/2014

Hoewel er momenteel een voorzichtige rust is neergedaald in de Gazastrook, blijven de teams van de mobiele klinieken van onze partner volop noodhulp geven aan gezinnen die gevlucht zijn in scholen. Honderdduizenden mensen zitten er zonder drinkwater, elektriciteit en basisvoorzieningen.

De scholen in de Gazastrook zijn schuiloorden geworden voor duizenden families. In een school in Beit Lahia slapen vierduizend mensen in klaslokalen, gangen en op de speelplaats. Ze zitten al dagen zonder elektriciteit en ook de waterpompen hebben het begeven. Afvalwater sijpelt nu gewoon de grond in, terwijl het vuilnis zich opstapelt aan de ingang. Het zijn omstandigheden die de overdracht van ziektes in de hand werken. Er heeft zich dan ook al een lange rij wachtenden gevormd voor de ingang van het mobiele ziekenhuis van een van de partners van Oxfam PMRS. Dit partnerschap is mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

Najah Abu Ouda is drie weken geleden bij de school aangekomen met haar kinderen, op de vlucht voor de bombardementen. Tijdens het staakt-het-vuren is ze even terug naar huis gekeerd. “Het is volledig verwoest. Mijn kinderen zijn kapot van deze situatie. Hier op school slapen zeventig mensen in een klaslokaal. Het is verschrikkelijk. Mijn kinderen zijn voortdurend ziek. Ik maak er mij veel zorgen over, maar tegelijkertijd ben ik ook opgelucht dat er hier een medisch team is dat misschien hun leven kan redden als ze opnieuw ziek worden.”

“Wij hebben in enkele uren tijd 171 patiënten over de vloer gekregen, waaronder 105 kinderen”, getuigt dokter Ihab Dabour, die het mobiele ziekenhuis leidt. Hij trekt ermee van de ene school naar de andere. “Twee mensen hadden meningitis en zijn meteen overgebracht naar een ziekenhuis. Toen de militaire grondoperatie was begonnen, waren de wegen afgesneden en zat ik dagenlang geblokkeerd. Ik wist dat er heel wat mensen waren die nood hadden aan gezondheidszorg en dat ik ze had kunnen helpen. Na dagen van bombardementen besloot ik het risico te nemen om mensen te helpen die de scholen ingevlucht waren. Het was op zo’n moment dat er een bom vlak naast mij ontploft is en mijn auto geraakt is door een obus. Ik kan nog altijd niet geloven dat ik dat overleefd heb.”

Hulp aan meer dan 200.000 mensen

Samen met onze lokale partners hebben we al meer dan 200.000 mensen kunnen helpen. We hebben ook drinkwater uitgedeeld aan meer dan 175.000 mensen die hun huis moesten ontvluchten en vooral onderdak hebben gezocht in scholen en ziekenhuizen. We hebben aan 26.000 mensen voedselbonnen uitgedeeld, zodat ze basisvoeding kunnen kopen en daarmee tegelijkertijd de lokale middenstand ondersteunen die ondanks de crisis is blijven voortdoen. Daarnaast hebben we voedsel uitgedeeld aan 2.600 mensen. Tot slot hebben we tot nu toe dringende medische zorg toegediend aan ongeveer 24.000 mensen en driehonderd, en hygiënekits uitgedeeld.

Het mislukken van het verlengen van het staakt-het-vuren kost opnieuw levens en brengt de burgerbevolking weer in gevaar. “Het geweld is onacceptabel en moet nu echt stoppen. Beide partijen zijn er herhaaldelijk niet in geslaagd om de diepere oorzaken van het conflict aan te pakken, met inbegrip van het einde van de Israëlische blokkade. Ze moeten onderhandelen over de rechtvaardige en duurzame vrede die de Palestijnen en Israëli’s verdienen”, zegt Nishant Pandey, directeur van Oxfam in de door Israël bezette Palestijnse gebieden.

Partner: 
Noodhulp: