Goed nieuws: 4 Europese investeerders trekken zich terug uit omstreden Agua Zarca-project

18/09/2017

Vorig jaar lanceerde Oxfam een petitie waarmee we Europese investeerders samen opriepen om de omstreden Agua Zarca-centrale in Honduras niet meer te steunen. De campagne heeft zijn effect niet gemist. 

De plannen voor de hydro-elektrische Agua Zarca-centrale in Honduras botsen al jaren op sterk verzet van de lokale, inheemse Lenca-gemeenschap. De dam zou de inwoners de toegang tot de Gualcarque-rivier ontzeggen. Die rivier is hun voornaamste bron van hun water en voedsel, en speelt ook een belangrijke spirituele rol voor de Lenca.

De strijd van Berta Cáceres

Berta Cáceres leidde het geweldloos protest tegen de bouw van de Agua Zarca-centrale. Ze was een Hondurese activiste en mede-oprichtster van COPINH, een organisatie die al jaren opkomt voor de rechten van de inheemse gemeenschappen in Honduras. Maar Berta Cáceres werd op 3 maart 2016 brutaal vermoord, in haar eigen huis.

De erfenis van Berta Cáceres

In diezelfde week lanceerde Oxfam een petitie, omdat het werk van Berta niet mag stoppen. Met de petitie maanden we de (ook Europese) investeerders in het Agua Zarca-project aan om zich terug te trekken uit het project.

We vroegen de overheid van Honduras ook om de veiligheid van Berta’s familie en van andere COPINH-leden te garanderen, en een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de moord op Berta.

Europese investeerders stoppen steun aan het project

En nu is er goed nieuws: we kunnen bevestigen dat 4 Europese bedrijven hebben aangekondigd dat ze hun steun aan de Agua Zarca-centrale in Honduras stoppen. Deze zomer maakten Voith en Siemens bekend dat ze hun fondsen uit het project terugtrekken. Eerder kondigden ook 2 andere Europese investeerders, FMO en Finnfund, aan dat ze zich terugtrokken uit de bouw van de centrale.

George Redman, Oxfam-landendirecteur in Honduras: “Dit is een belangrijke stap voor de familie van Berta en haar organisatie COPINH in hun strijd voor rechtvaardigheid en respect voor de rechten van de Lenca-bevolking. De geschiedenis mag zich niet herhalen. Bedrijven moeten nauw samenwerken met lokale gemeenschappen, zodat ze enkel investeren in projecten die de internationale en nationale wetgeving respecteren. Winst mag niet belangrijker worden dan mensen.”

Maar de grootste investeerder in de dam, CABEI, blijft sinds vorig jaar stil...

De wereldwijde strijd om lokale landrechten

Berta is niet de eerste activiste die werd vermoord omwille van haar strijd voor lokale landrechten. Overal ter wereld lopen er controversiële projecten die gepaard gaan met grootschalige landroof en exploitatie van natuurlijke bronnen van inheemse bevolkingsgroepen. Deze projecten worden vaak met verzet onthaald door de lokale bevolking.

Oxfam werkt daarom samen met andere organisaties aan de internationale campagne Land Rights Now. Daarmee vragen we erkenning voor de landrechten van alle lokale bevolking.

Meer research over landroof

 
Thema: