Schenk je oude gsm of smartphone

Helaas is het niet meer mogelijk om via Oxfam je oude gsm’s binnen te brengen. Wij danken iedereen die de laatste jaren zijn gsm binnenbracht of een inzameling organiseerde.

Urban mining - een goudmijn

Je gebruikte gsm of smartphone is een verborgen goudmijn, wist je dat? Zo'n toestel bevat goud, zilver, koper en tot 27 andere metalen. Net die grondstoffen waar een gigantische vraag naar is, omdat we zoveel elektronische toestellen gebruiken. En die grondstoffen raken langzaam maar zeker uitgeput.

Gsm’s en smartphones inzamelen, dat is een kans die we met beide handen grijpen. Gespecialiseerde bedrijven zoals Out of Use kunnen de grondstoffen in je gsm recupereren. Urban mining, heet dat: klassieke grondstoffen halen uit stedelijk afval.

Recyclage = beter voor mens en milieu

Klassieke mijnbouw is schadelijk voor mens en milieu. Er worden bijvoorbeeld bossen voor gekapt of rivieren voor ingedamd en mensen werken in slechte omstandigheden om de grondstoffen te delven.

In je ongebruikte gsm of smartphone zitten ook schadelijke stoffen. Die stoffen komen eerst terecht in de vuilnisbak, daarna op het stort en uiteindelijk in het milieu. Dat kan je voorkomen door je gsm te laten recycleren door een reclyclagebedrijf. 

Nog beter: Wil je een gsm-inzameling organiseren?

Sta jij helemaal achter het idee om gsm’s en smartphones te recycleren? Je kan zelf een grotere inzameling organiseren in jouw omgeving!

Wil je een inzamelactie organiseren:

Hartelijk bedankt aan alle scholen, organisaties en bedrijven die de afgelopen jaren een inzamelactie organiseerden voor Oxfam.

Contacteer ons

Heb je een vraag, wens je bijkomende info of wil je een afspraak maken?
Je kan onze tweedehandsafdeling bereiken op het nummer 02 501 67 14 of via 2de.main@oxfam.org.
Wij helpen je graag verder.