Half miljard euro schade door tyfoon Rai in de Filipijnen; landbouw en visserij het zwaarst geraakt

10/01/2022

De Filipijnen worstelen om te herstellen van de tyfoon Rai van vorige maand, die voor 190 miljoen euro schade veroorzaakte aan landbouwgewassen,- en grond en voor nog eens 292 miljoen euro aan huizen, wegen, elektriciteits- en waterleidingen.

Meer dan 420.000 hectare land is verloren en maar liefst 925.000 huizen zijn beschadigd of vernield. Belangrijke basisgewassen zoals rijst, kokosnoot en suikerriet zijn in sommige regio's van het land verwoest. De visserijsector van de Filippijnen is voor meer dan 51 miljoen euro aan vissersboten, vistuig en voorraden kwijtgeraakt.

Lot Felizco, landendirecteur van Oxfam Filipijnen, zei: "Onze medewerkers zagen mensen bedelen om restjes voedsel in Bontoc, Padre Burgos, Tomas Oppus en Malitbog, steden die het zwaarst getroffen zijn in Zuid Leyte".  

"Terwijl de rest van de wereld hoopvol aan een nieuw jaar begint, worstelen bijna 7 miljoen mensen - meer dan de hele bevolking van Denemarken - met het feit dat ze hun huizen en belangrijkste inkomsten kwijt zijn. Bijna 390.000 boeren en vissers zijn hun gewassen, vissersboten of vee verloren. Ze hebben niets meer," zei Lot Felizco, landendirecteur van Oxfam Filipijnen.

Petronilo Bohol, een visser uit het dorp Malitbog in Zuid Leyte, die al door twee andere stormen was getroffen voordat Rai kwam, zei: “Uit voorzorg trokken we al onze boten uit de zee, maar de golven kwamen zelfs tot aan de wegen en sleurden alles mee. Tyfoon Rai was groter en sterker dan de twee vorige.”

Ramon Cabarrubias, een lasser uit het dorp Malitbog, Zuid-Leyte, vertelde Oxfam: "[Tijdens de storm] dromden we samen in onze badkamer en dachten dat het ons einde zou zijn. De volgende dag kwamen we naar buiten en troffen we een immense vernieling. Mijn mechanisch gereedschap is weg. Zelfs mijn boot is verdwenen".

Klimaatcrisis

De tyfoon Rai was de laatste - en veruit de sterkste - van de vijftien tyfoons die de Filipijnen in 2021 hebben getroffen.

Extreme weersomstandigheden zoals tyfoon Rai zijn een voorbode van het ergste dat ons te wachten staat. Wetenschappers waarschuwen er al lang voor dat de stijgende temperaturen op aarde, veroorzaakt door een door de mens aangerichte klimaatcrisis, ervoor zorgen dat tyfoons steeds vaker voorkomen en steeds heviger worden.

Oxfam heeft tijdens de laatste COP26-klimaatbesprekingen scherpe kritiek geuit op de "ontstellende minachting" voor het financiële plan dat nodig is om landen, zoals de Filipijnen, te compenseren voor verlies en schade. Oxfam heeft er bij de rijke vervuilende landen op aangedrongen hun beloften na te komen om niet alleen de koolstofuitstoot te verminderen om een catastrofale wereldwijde temperatuurstijging van meer dan 1,5°C te voorkomen, maar ook om de armere landen financiële middelen te geven voor mitigatie en aanpassing - en voor verlies en schade.

Extreme weersomstandigheden die door het klimaat worden veroorzaakt, in combinatie met economische gevolgen van COVID-19 en bestaande ongelijkheden, hebben miljoenen kwetsbare mensen op de Filipijnen op de rand van honger en armoede gebracht.  In 2021 leefden al meer dan 26 miljoen mensen - bijna een kwart van de bevolking - onder de armoedegrens, waarbij gezinnen van vijf net 200 euro per maand verdienen.

Uit een recent onderzoek in 2021 bleek dat 2,5 miljoen Filippino's in de drie maanden (juli-sept. 2021) ten minste één keer honger hebben geleden.

Op de Filipijnen is dringend humanitaire hulp nodig om levensreddend voedsel en water te voorzien, en om mensen te helpen hun huizen, gewassen en bedrijven weer op te bouwen. Oxfam op de Filipijnen doet een dringende oproep voor 4 miljoen euro om haar deel van de gezamenlijke humanitaire respons in het land te ondersteunen.  

                                                                                                                                   

Noot voor de redactie

- Beeldmateriaal is beschikbaar, alsook Engelstalige collega’s ter plaatse voor interviews

- Cijfers over verlies en schade volgens het Department of Agriculture - DRRM Operations Center. Per 3 januari 2022.

- Cijfers over verlies en schade aan infrastructuur zijn afkomstig van de National Disaster Risk Reduction and Management Council (NDRRMC).

- Volgens de gegevens voor 2015-2020 van de geïntegreerde classificatie van de voedselzekerheid zijn ongeveer 54,9 miljoen Filippino's of 64% chronisch voedselonzeker (IPC chronisch niveau 2 en hoger). Er zijn 14,5 miljoen mensen in niveau 3; en 7,1 miljoen in niveau 4, in totaal 21,6 miljoen in IPC3 en hoger.

- De tyfoon Rai heeft al aan meer dan 400 mensen het leven gekost, bijna 830.000 huizen beschadigd en 6,8 miljoen mensen in wanhopige humanitaire nood achtergelaten.

- Oxfam heeft samen met acht lokale partners al meer dan 38.000 mensen in de zwaarst getroffen gemeenschappen in Zuid-Leyte, de provincie Leyte, en op de Siargao-eilanden bereikt met voedselpakketten, bouwmaterialen om huizen te herstellen, hygiënekits, slaapkits, waterkits, zonnelampen en zonnepakketten. Ook werd financiële hulp vóór de ramp verstrekt aan 2650 gezinnen in Oost-Samar om hen te helpen zich voor te bereiden op de tyfoon.

- Gegevens over honger van de Social Weather Survey (SWS) gerapporteerd in het 3e kwartaal van 2021.

- Gegevens over verliezen in de landbouw- en visserijsector zijn afkomstig van het Filipijnse ministerie van Landbouw, per 6 januari 2022.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter