Heropening winkels Oxfam België dankzij gedreven vrijwilligers

18/05/2020

De meeste tweedehands en -wereldwinkels van Oxfam gaan weer aan de slag. In de winkels zullen de vrijwilligers de klanten ontvangen op de meest veilige manier zonder afbreuk te doen aan een aangename winkelervaring.
Daarvoor gaan ze aan de slag met de door de overheid uitgestippelde richtlijnen en advies. De regels voor social distancing zullen maximaal worden toegepast.

Sociale functie

Zowel de wereldwinkels als de tweedehandswinkels vervullen een belangrijke sociale functie, niet alleen in coronatijden.

Eva Smets, directeur Oxfam België: “Verschillende Oxfam-Wereldwinkels schakelden tijdens de fysieke sluiting van de winkels over op hun webshop met afhaalmomenten of leveringen aan huis. Meer dan 1000 pakketjes Oxfam-paaschocolade vonden hun weg naar de medewerkers van het Wit-Gele Kruis. Met de tweedehandsafdeling van Oxfam gingen we enthousiast in op de oproep voor computers en laptops voor scholieren. Daarbij kozen we bewust om kinderen en jongeren die zich in de moeilijkste situatie bevinden te ondersteunen. We schonken reeds 200 laptops aan 7 geselecteerde initiatieven in het land waaronder het Rode Kruis (in Vlaanderen), Molengeek (in Brussel) en Mentor-Escale (in Wallonië).”

In de wereldwinkels loopt tegelijk met de heropening de campagne #FoodFrontLiners. Deze coronacrisis toont ons de kwetsbaarheid van de mondiale productieketens waarvan we afhankelijk zijn. Wie er het meest kwetsbaar zijn? Niet de aandeelhouders van grote internationale bedrijven, maar wel de kleinschalige ondernemers, de boeren en de werknemers in lagelonenlanden en onderbetaalde sectoren. Van ironie gesproken: er wordt niet gezorgd voor de mensen die voor ons eten zorgen. De #FoodFrontLiners, zij die aan het begin van de productieketen staan, dragen de grootste risico’s. Door de verkoop van fairtradeproducten ondersteunt Oxfam de kleinschalige producenten.

Winkelen in de tweedehandswinkels draagt bij tot het verkleinen van de afvalbergen en het geeft mensen die het minder breed hebben de kans om iets moois of nuttigs te kopen aan zachte prijzen. Niet zelden vindt de shopper er bovendien unieke (designer) stuks van uitmuntende kwaliteit!

Vrijwilligers

Naast de vele vrijwilligers die de winkels draaiende houden, stelt Oxfam in de winkels ook mensen tewerk die elders moeilijk een job vinden. De opbrengst financiert humanitaire hulp en ontwikkelingssamenwerking wereldwijd en helpt Oxfam België druk uitoefenen op het beleid.

De beide winkelnetwerken draaien zo goed als uitsluitend op vrijwilligers. Hun gedrevenheid willen we bij deze nog eens extra in de verf zetten. Zonder de 8400 vrijwilligers geen Oxfam-winkels.

Meer info:

Tweedehandswinkels: Belinda Torres Leclercq – www.oxfamsol.be

Wereldwinkels: Yves Boussen – www.oww.be

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter