Het gevecht van de ziekenhuizen in Gaza

28/07/2014

De crisis in Gaza blijft verergeren. De ziekenhuizen hebben het moeilijk om het hoofd te bieden aan de stijgende toevloed van gewonden. Driekwart van de doden en gewonden zijn burgers, waaronder veel vrouwen en kinderen. Gedurende de voorbije dagen werd elk uur gemiddeld één kind gedood in Gaza.

Ambulancier en medische hulpkracht Moeen werkt in één van de grootste ziekenhuizen in Gaza. Hij rijdt met zijn ambulance naar de plaatsen waar luchtaanvallen of artilleriebombardementen plaatsvonden. Hij vindt er de levenloze lichamen van vrouwen en kinderen verspreid over de straten, en velen daarvan zijn verschrikkelijk verminkt. « Tot nu toe zijn drie van onze vier ambulances aangevallen. Meerdere van mijn collega’s zijn ernstig gewond, maar dat houdt ons niet tegen. Wat het gevaar ook is dat ons bedreigt, niets kan ons verhinderen om ons werk te doen. »

22 medische diensten geraakt

De medische ploegen werken zonder ophouden om levens te redden en gewonden te verzorgen. Oxfam voorziet het ziekenhuis Al Shifa, dat bezwijkt onder het aantal slachtoffers dat binnenkomt, van drinkbaar water. Verschillende ziekenhuizen en gezondheidscentra zijn ook gebombardeerd. Ziekenhuizen, ambulances en consultatiecentra… Minstens 22 medische diensten zijn geraakt door luchtaanvallen en artillerievuur.

Arts Kamal Khattal werkt in een ander ziekenhuis, dat beschoten werd met zware vuurwapens. « Op amper een seconde tijd verspreidde de chaos zich over het ziekenhuis. Zowel de patiënten en het medisch personeel waren doodsbang. We hebben het complete ziekenhuis moeten evacueren, op de spoeddienst na. De afdelingen zijn niet meer in werking, maar we hadden geen andere keuze dan verder te blijven werken op de spoeddienst, om ons over de gewonden en doden te bekommeren. »

Gebrek aan basismedicatie

Oxfam voorziet ook brandstof en medicijnen voor het Al Awda-ziekenhuis, het enige in het noorden van Gaza dat over een kraamafdeling beschikt. Een ziekenhuis van onze partner UHWC. Dit partnerschap is mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Verschillende ziekenhuizen worden geconfronteerd met een ernstig tekort aan medisch materiaal en brandstof. Door de beschadiging van elektrische leidingen is de bevolking van Gaza tot meer dan 20 uur per dag van stroom afgesneden. Dat belemmert in ernstige mate de hulpverlening en het functioneren van de waterpompen. Meer dan een kwart van de basismedicijnen zijn op dit moment uitgeput.

Oxfam veroordeelt het geweld tegen burgers, welke partij er ook de oorzaak van is, de Israëlische militaire acties of Palestijnse raketaanvallen. Wij roepen de internationale gemeenschap op om meer te ondernemen om een duurzaam staakt-het-vuren te bereiken, dat een einde maakt aan de blokkade en dat de wortels van het conflict aanpakt.

Partner: 
Noodhulp: