Hoe andere mensen afzien: de International Finance Corporation leent geld uit via derde partijen, en dat heeft een menselijke kost

Geld voor ontwikkelingssamenwerking wordt steeds meer versluisd via derde partijen zoals banken of hedge funds. 

De grootste voorstander van ontwikkelingsgeld versluizen via derde partijen, dat is de International Finance Corporation (IFC). Het IFC is het onderdeel van de Wereldbank dat leningen verstrekt aan de private sector in ontwikkelingslanden. Tussen 2009 en juni 2013 heeft het IFC op deze manier 36 miljard dollar gespendeerd. 

Wat betekent deze hands-off manier van ontwikkelingsfinanciering voor mensen? De bescherming voor mens en milieu is zwakker bij financiering via derde partijen; zijn de risico's voor gemeenschappen en voor de manier waarop zij de kost verdienen dan niet simpelweg te groot?

Dit rapport vertelt het menselijke verhaal achter de high finance en de statistieken. Het rapport brengt de effecten van financiering via derde partijen aan het licht voor projecten in onder meer Guatemala, Honduras en Laos. Gaan de hervormingen van dit investeringsmodel ver genoeg om gemeenschappen te beschermen? 

Publicatiedatum: 
02/04/2015
Download (1.49 MB)