Hoe Europese banken een kwart van hun winsten in belastingparadijzen maken

27/03/2017

Dankzij nieuwe Europese transparantieregels hebben we voor het eerst zicht op de financiële praktijken van banken. En wat blijkt? De twintig grootste Europese banken gebruiken op massale schaal belastingparadijzen.

Uit een nieuw Oxfam-rapport  blijkt dat de twintig grootste banken in de Europese Unie (waaronder HBSC, Barclays, Deutsche Bank en BNP Paribas), maar liefst 25 miljard euro winst registreren in belastingparadijzen. Een groot bedrag, dat meestal niet in proportie staat met hun werkelijke economische activiteit ter plaatse. Dat kan erop wijzen dat banken belastingparadijzen gebruiken om belastingen te ontwijken, belastingontwijking mogelijk te maken voor hun klanten of om regelgeving elders te ontwijken. 

Luxemburg en Ierland populairste belastingparadijzen

Luxemburg en Ierland blijken veruit de populairste belastingparadijzen. De twintig grootste EU-banken rapporteerden in 2015 meer dan 4,9 miljard euro winst in Luxemburg – dit is meer dan de winst die ze maakten in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden samen.
 
Ook de winsten in exotische belastingparadijzen spreken tot de verbeelding. Zo slaagde BNP Paribas er in om op de Kaaimaneilanden welgeteld 0 euro (!) belasting te betalen op een winst van 134 miljoen euro in 2015.

Ook België is een belastingparadijs

Komen de grootste Europese banken zich ook in België komen nestelen om belastingen te ontwijken? Bij Santander, een Spaanse megabank, is dit effectief het geval. Via de notionele interestaftrek slaagde de bank er in 2015 in miljoenen euro’s aan winst onbelast te laten. 
 
De data van andere banken, zoals BNP Paribas en ING Bank, suggereren dat zij een normaler belastingregime hanteren binnen België.

Transparantiemaatregel moet uitgebreid worden

Het onderzoek is gebaseerd op nieuwe Europese transparantieregels. Die regels verplichten banken om jaarlijks financiële gegevens te publiceren over hun economische activiteiten per land. Aangezien de gegevens erg nuttig zijn, vindt Oxfam dat niet enkel banken, maar alle multinationals financiële gegevens zouden moeten vrijgeven. 
 
In april 2016 lanceerde de Europese Commissie een voorstel dat alle multinationals verplicht om financiële data bekend te maken. Het voorstel gaat echter niet ver genoeg en moet dus dringend uitgebreid worden. Inwoners hebben het recht om te weten of multinationals eerlijke belastingen betalen. Want enkel als multinationals eerlijke belastingen betalen, kunnen we een economie creëren die werkt voor iedereen.

Hoe transparant is jouw bank?

Oxfam werkte voor dit onderzoek samen met Fair Finance Guide International, de internationale coalitie achter Bankwijzer. Bankwijzer rangschikte alle banken op basis van hun investeringsbeleid op acht thema’s, waaronder klimaatverandering, mensenrechten en belastingontwijking.

Wil jij weten hoe goed jouw bank het doet? Ondek het hier.

 

Thema: 

Deze communicatie kwam tot stand met de steun van de Europese Unie. De inhoud ervan is uitsluitend de verantwoordelijkheid van Oxfam-Solidariteit en weerspiegelt niet noodzakelijk de visie van de Europese Unie.