Hoe het is om een glutenintolerante vluchteling te zijn

18/01/2017

Door een lang en vergeten conflict leven duizenden Sahrawi’s al meer dan 40 jaar in de Algerijnse woestijn. Al die tijd zijn ze afhankelijk van humanitaire voedselhulp. Sommige vluchtelingen wordt echter 9 tot 10 kilo van de verdeelde rantsoenen ontzegd doordat ze glutenintolerant zijn.

Omdat hun vluchtelingenkampen afgelegen in de woestijn liggen, zijn er voor de Sahrawi’s bijna geen mogelijkheden tot ontwikkeling of tewerkstelling, wat de vluchtelingen volledig afhankelijk maakt van internationale hulp.

Voedselmanden met droge voeding

Sinds 1986 verdeelt het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties vrijwel elke maand dezelfde mand met droge voeding onder de vluchtelingen, met producten die het vereiste minimum aan calorieën bevatten: tarwe, gerst, rijst, olie, peulvruchten…

Sahrawi's zijn afhankelijk van droge voeding geschonken door internationale hulp

Oxfam wil variatie aanbrengen in dit dieet door vers fruit en groenten te verdelen in het kader van een project gefinancierd door de Europese Unie. In het kader van datzelfde project wijdt Oxfam ook extra aandacht aan de meest kwetsbare vluchtelingen. Dat zijn vooral mensen met een ernstige glutenintolerantie (coeliakie), een aandoening die veel voorkomt bij de Sahrawi’s.

9 tot 10 kilo van het rantsoen ontzegd

Salma lijdt aan coealikie en wordt geholpen door Oxfam met verse producten
Sinds een aantal jaren heeft de twaalfjarige Salma (foto), last van maagkrampen die soms gepaard gaat met diarree en braken.

“Een week geleden zijn we naar het ziekenhuis gegaan”, vertelt Salma. De diagnose werd gesteld toen ze op uitwisseling was bij een Spaans gastgezin. “Ze vertelden ons dat ze heel waarschijnlijk  coeliakie heeft.” vertelt haar moeder.

Glutenintolerant zijn is bijzonder zwaar voor deze vluchtelingen, omdat tarwe en gerst (die ook gluten bevatten) belangrijke onderdelen zijn van de manden die verdeeld worden door het WFP. Deze twee ingrediënten maken 9 à 10 kilo uit van de in totaal 17kilo wegende voedselmand.

Geen beschikbaar alternatief

Het dieet van vluchtelingen met coeliakie wordt daardoor nog beperkter. “Ik eet altijd hetzelfde”, vertelt de 32-jarige Bdeidu Jalili Lehbib. Proberen om zelf het dieet aan te vullen is onmogelijk. “In  de kampen kan ik niet het eten kopen dat ik verdraag”, vertelt Nayha Saleh Liibeid (15).

Zelfs als bepaalde producten de kampen bereiken, dan staat er meestal geen etiket op waarop de ingrediënten staan. Daardoor weten mensen met coeliakie niet of ze het kunnen eten. “Dus probeer ik mijn dagelijkse consumptie te beperken zodat ik langer kan doen met het voedsel dat ik wel kan eten”, legt Khadija Mohamad Bachir, 27 jaar, uit.

De distributie van glutenvrij meel

Oxfam distribueert glutenvrij meel

Na een onderzoek onder de bevolking is Oxfam begonnen met het maandelijks verdelen van 2 kilo glutenvrij meel aan 700 mensen die aan coeliakie lijden. Met dat meel kunnen ze hun eigen brood bakken. Behalve dat het een basis-ingrediënt is in de keuken van de Sahrawi, heeft brood ook een culturele functie en de vluchtelingenfamilies maken het over het algemeen zelf.

Oxfam distribueert glutenvrije producten

Kom meer te weten over de crisis van de Sahrawi-vluchtelingen

Dit programma is gefinancierd door de Europese Unie

Afbeeldingsresultaat