Hoe pakt Oxfam de humanitaire crisis aan in Congo?

Oxfam-teams zijn ter plaatse om voedsel, drinkbaar water en sanitair te voorzien voor vluchtelingen en de meest kwetsbare families. Toch verkeren er nog duizenden mensen in nood. Help ons hen te helpen.

Omdat de situatie in Democratische Republiek Congo steeds verergert - met name in de regio’s Kasai, Tanganyika en Zuid-Kivu - hebben de Verenigde Naties er een noodsituatie van de ergste categorie uitgeroepen. Hoe komt dit? Eerst en vooral heerst een totale politieke impasse, met verkiezingen die voortdurend uitgesteld worden. Bovendien zijn er steeds meer gewapende bendes, die geweld tegen onschuldige burgers niet schuwen.

Miljoenen mensen zijn moeten vluchten voor het aanslepend geweld in het land, onder meer in Kasai, Tanganyika, Ituri, Kivu …. Met 3,8 miljoen mensen op de vlucht is dit de grootste vluchtelingencrisis in heel Afrika. 13 miljoen mensen hebben er dringend humanitaire hulp nodig.

Schenk nu

Noodhulp

Oxfam helpt meer dan 400.000 mensen in Congo door drinkbaar water, sanitair en cash geld te voorzien voor de meest kwetsbare families. Daarnaast schenken we zaaigoed en werktuigen aan landbouwers. Samen met WFP, het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties, verdeelt Oxfam ook rechtstreeks voedsel aan meer dan 100.000 mensen. Ten slotte installeren we er waterputten met manuele pompen.

Raphaël zit voor het gezondheidscentrum dat hij beheert en getuigt over de harde realiteit:

"Sinds april vang ik hier veel weeskinderen op, ze komen hier bebloed aan. We tellen nu 200 patiënten. Ze hebben hun ouders zien sterven voor hun ogen, ze zijn alles kwijt. Ik zou graag in staat zij om hen eten te geven, en de nodige medicijnen tegen diarree en koorts. Er zijn 30 zuigelingen bijgekomen sinds april. Het is goed dat we latrines hebben van Oxfam. Nu willen we graag verder gaan met het zuiveren van water met chloor, om de verspreiding van ziektes te voorkomen."

Oxfam reageert op nieuwe ebola-uitbraak in Beni, Noord-Kivu, Congo

Het Ministerie van Volksgezondheid van Congo heeft op 5 augustus aangekondigd dat er in Beni, in de provincie Noord-Kivu, 13 gevallen van ebola bevestigd zijn. Er zijn ook 30 mensen die waarschijnlijk de ziekte hebben opgelopen. Deze aankondiging komt na het officiële einde van de ebola-uitbraak in de Evenaarsprovincie op 25 juli.

Oxfam werkt al vele jaren in deze regio, die geteisterd wordt door oude en nieuwe conflicten. Hierdoor konden we onmiddellijk reageren op deze nieuwe epidemie, met de nodige kennis van zaken door de recente ervaring in de Evenaarsprovincie. We werken samen met de lokale gemeenschappen om veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen te bieden en mensen bewust te maken van hoe besmetting met het virus kan worden voorkomen.

Jij kan ons helpen

Schenk nu

  • Met €40 kunnen we een hygiënekit kopen om de verspreiding van ziektes tegen te gaan
  • Met €70 kunnen we drinkbaar water voorzien voor families die alles kwijtgeraakt zijn
  • Met €115 kunnen we toiletten en kraantjes installeren voor families op de vlucht

Hulp op elk vlak

Oxfam heeft projecten in Kasai, Tanganyika, Zuid-Kivu, Noord-Kivu en Ituri. In de eerste plaats zorgen we voor drinkbaar water en sanitair voor meer dan duizenden mensen op de vlucht en voor de gemeenschappen die hen opvangen. Zo verminderen we het risico op epidemieën aanzienlijk.

Oxfam zorgt ervoor dat de meest kwetsbare huishoudens op korte termijn in hun behoeften kunnen voorzien. We gebruiken bijvoorbeeld een systeem van ‘geld-voor-werk’ (cash for work). Daarbij worden werken ten voordele van de gemeenschap gerealiseerd. Het gaat dan onder meer om het graven van visvijvers en het herstel van landbouwwegen. Samen met de verdeling van voedselbonnen en contant geld aan de meest kwetsbare families, zorgen we met deze ‘geld-voor-werkprogramma’s’ ervoor dat mensen die gevlucht zijn van geweld, voedsel en andere noodzakelijke producten kunnen kopen. Zo komt de lokale economie weer op gang.

Daarnaast werkt Oxfam ook op lange termijn, onder meer door lokale landbouworganisaties en andere coöperatieven te ondersteunen en mensen te helpen omgaan met klimaatverandering.

Schenk nu