Hoe redt Oxfam mensen van hongersnood in 4 landen?

18/12/2017

Begin dit jaar trokken de Verenigde Naties aan de alarmbel: mensen in 4 Afrikaanse landen werden met hongersnood bedreigd. De oorzaken: voortdurende conflicten in Nigeria, Zuid-Soedan en Jemen en een langdurige droogte in Somalië. Oxfam lanceerde een noodoproep met Consortium 12-12, en onze teams hebben hard gewerkt om duizenden mensen te redden.

Doe een gift

Dit doen we tegen honger in Zuid-Soedan

Oxfam heeft meer dan 500.000 mensen geholpen in Zuid-Soedan. We verdelen er eten (zie foto hieronder), water en hygiënekits - ook aan de mensen die gevlucht zjin naar de moeilijk bereikbare moerasgebieden. We geven gezinnen ook kleinvee, zaaigoed, landbouwwerktuigen of cash, zodat ze een nieuwe start kunnen maken en opnieuw voor hun eigen eten of inkomen kunnen zorgen.

Er was in Zuid-Soedan ook een groot risico op cholera, door gebrek aan proper water en mogelijkheden om je hygiëne goed te onderhouden. Daarom hebben we :

 • waterputten gebouwd
 • hygiënisch materiaal verdeeld
 • en vormingen gegeven over de verspreiding van cholera.

Zuid-Soedan zit al 4 jaar verwikkeld in een gewelddadige burgeroorlog. 4,8 miljoen mensen lijden extreme honger in Zuid-Soedan. Door het aanhoudende conflict dreigen ook de komende oogsten voor veel mensen te mislukken. 4 miljoen mensen Zuid-Soedanezen hebben intussen hun huis verlaten. Meer dan 60% van de bevolking in Zuid-Soedan heeft humanitaire hulp nodig.

Dit doen we tegen honger in Somalië

Oxfam werkt in de autonome regio Somaliland, in het noorden van Somalië. We hebben er al 79.206 mensen geholpen.

 • we verdelen er onder meer drinkwater (zie foto) en hygiënekits,
 • we herstellen toiletten,
 • we vaccineren en verzorgen het vee

Bovendien helpen we de meest kwetsbare families met cash geld, zaaigoed of landbouwwerktuigen. Zo kunnen ze weer op eigen benen staan.

In Somalië is een langdurige droogte aan de gang, en dat betekent: geen oogsten, vee dat sterft, en veel honger. Daardoor hebben meer dan 6,7 miljoen mensen - dat is meer dan de helft van de bevolking - dringend humanitaire hulp nodig. Vooral gemeenschappen van herders hebben het moeilijk, want ze zijn zo'n 70 tot 90% van hun vee kwijt door de droogte. Tot overmaat van ramp is er ook cholera uitgebroken, door het gebrek aan drinkbaar water.

Dit doen we tegen honger in Jemen

In Jemen heeft Oxfam al meer dan 1,4 miloen mensen geholpen. We delen er drinkbaar water uit. We bestrijden er cholera door speciale kits te leveren en aangepast sanitair te installeren (zie foto). We delen ook voedselbonnen en cash geld uit aan de meest kwetsbare mensen in Jemen; zo kunnen ze zelf eten en medicijnen aankopen.

Het conflictIn Jemen is al bijna 3 jaar bezig. Voor de inwoners van Jemen betekent dat: een van de ergste humanitaire crises van dit moment. 8,4 miljoen Jemenieten hebben honger door de voedselcrisis. 75% van de bevolking heeft humanitaire hulp nodig. 16 miljoen mensen hebben geen of niet genoeg water en sanitair. En dat is de ideale manier voor cholera om zich te verspreiden, in een land dat al verzwakt is door het conflict.

Dit doen we in Nigeria

In Nigeria heeft Oxfam 400.000 mensen met honger geholpen: families op de vlucht vor het geweld van Boko Haram, maar ook de gastfamilies die hen hebben opgevangen.

 • we verdelen in Nigeria eten, drinkbaar water en kits tegen cholera,
 • we installeren sanitair
 • we waken er extra over dat de meest kwetsbare mensen op de vlucht, bijvoorbeeld alleenstaande vrouwen, zich veilig kunnen voelen
 • we voorzien zaaigoed en landbouwwerktuigen (foto)
 • we hebben in Nigeria ook programma's om leraren in conflictgebieden bij te staan.

Nigeria wordt momenteel verscheurd door regionale conflicten en geweld vanwege Boko Haram. 8,5 miljoen mensen in Nigeria hebben dringend nood aan humanitaire hulp en 50.000 mensen bevinden zich zelfs in regelrechte hongersnood (= het ergst mogelijke stadium, waarbij mensen sterven van honger). En daar stopt het helaas niet, want er is ook cholera uitgebroken.

De noden blijven enorm. Help ons helpen.

Doe een gift