Hongersnood bedreigt drie landen

Zuid-Soedan, Jemen en Somalië worden tegelijkertijd bedreigd door hongersnood. Een ongeziene situatie. Oxfam is ter plaatse en heeft al humanitaire hulp verstrekt aan zo’n 2 miljoen mensen in deze drie landen. Maar de noden zijn enorm: de levens van 20 miljoen mensen staan op het spel.

Vier hongersnoden tegelijkertijd

Doe een gift

De Verenigde Naties hebben officieel verklaard dat er in Zuid-Soedan een hongersnood heerst. Deze treft 100.000 mensen. Nog eens 1 miljoen anderen dreigen er eveneens het slachtoffer van te worden. 270.000 kinderen lijden aan ondervoeding. Het is voor het eerst in zes jaar dat er een hongersnood wordt uitgeroepen, maar deze neemt steeds grotere proporties aan.

In Somalië en Jemen dreigt eenzelfde ramp. In Jemen heerst er een acute voedselcrisis die 2,9 miljoen mensen treft. 65 procent van de bevolking heeft nood aan voedselhulp.

In Somalië dreigt het rampenscenario van zes jaar geleden zich te herhalen. Toen eiste de hongersnood 260.000 levens. Momenteel lijden 185.000 kinderen aan ondervoeding en treft een acute voedselcrisis nog eens 7 miljoen mensen.

Jij kunt helpen

Doe een gift

  • 15 euro = ‘Dignitykit’ (stof voor kleding, tandenborstel, tandpasta, ondergoed… + babydekentje: 20 euro)
  • 50 euro = Mand met voedsel voor een maand (rijst, maïs, olie, gierst, pinda’s)
  • 90 euro = Tijdelijke wc-blokken (voor 40 personen)

Hoe is het zover gekomen

Wat zijn de oorzaken achter deze crisis van ongekende schaal? Conflicten in Nigeria, Zuid-Soedan en Jemen en een ernstige droogte in Somalië. Directeur noodhulp Nigel Timmins van Oxfam legt uit: “Deze hongersnoden komen niet plotseling of onverwacht. Ze zijn er na maandenlang uitstelgedrag en waarschuwingen die genegeerd werden. Maar als we nu meteen reageren met een grootschalige noodhulpactie die vergezeld gaat van diplomatieke inspanningen, dan hebben we nog een kans om catastrofale sterfgevallen te vermijden.”

Oxfam biedt noodhulp

In Zuid-Soedan voorziet Oxfam water en sanitaire voorzieningen om te vermijden dat mensen er ziektes krijgen zoals cholera en diarree, wat kan leiden tot ondervoeding of zelfs de dood. Oxfam en andere organisaties voeren ook tijdig hulpmateriaal aan vooraleer het regenseizoen er begint, wat het verlenen van ondersteuning nog zal bemoeilijken. Alleen al het afgelopen jaar assisteerde Oxfam meer dan 600.000 mensen over heel het land. Oxfam voorziet ook reisbonnen zodat mensen voedseldistributies per kano kunnen bereiken. Oxfam, in samenwerking met lokale partners, deelt voedsel uit en zorgt ervoor dat kwetsbare mensen hun eigen voedsel en inkomen kunnen produceren waar mogelijk.

In vier provincies in Jemen, waarvan drie het risico lopen op een hongersnood, steunt Oxfam meer dan 205.000 mensen met financiële steun. Dit laat toe dat families op de lokale markt voedsel kunnen kopen of vee, wat een potentiële bron van inkomsten kan zijn. 35.000 mensen hebben er ook deelgenomen aan Oxfam haar ‘Cash for work’ programma’s. Sinds juli 2015 heeft Oxfam in het hele land al meer dan een miljoen mensen met hulp bereikt, waaronder proper water, hygiënekits en andere noodzakelijke assistentie.

In Somalië plant Oxfam een humanitair hulpprogramma op te zetten in Somaliland, waar er reeds Oxfam ontwikkelingsprogramma’s zijn. Het doel is om minimum 10.000 mensen te voorzien in proper water, sanitaire voorzieningen en financiële steun om eten te kopen. In het vooruitzicht dat de impact van de droogte nog zal verergeren de komende maanden, hoopt Oxfam genoeg fondsen te verzamelen om haar werking in de regio uit te breiden en te verzekeren dat levensreddende steun kan geboden worden.

Doe nu een gift

Oxfam Solidariteit met 1212