Hongersnood in Zuid-Soedan: race tegen de klok voor het regenseizoen begint

20/03/2017

Een maand nadat de hongersnood is uitgeroepen in twee gebieden in Zuid-Soedan is het een ware race tegen de klok om levens te redden voordat het regenseizoen begint.

Doe een gift

Reageren voor de buien

Het regenseizoen begint elk jaar in april of mei en het dreigt de situatie in Zuid-Soedan nog problematischer te maken. De overstromingen zullen de wegen en de landingsbanen nog ontoegankelijker maken en vluchtelingen nog verder isoleren. Dat alles werkt de overdracht van ziekten via water, zoals cholera, in de hand.

Directrice Sara Almer van Oxfam Zuid-Soedan: “Als het regenseizoen begint is het nog moeilijker om de geïsoleerde gemeenschappen te bereiken. Het regenseizoen is hoe dan ook een moeilijke periode, maar dit jaar nog meer omdat er al zoveel mensen aan ondervoeding lijden, ver van huis en minder middelen hebben om deze moeilijke periode te doorstaan.”
 

Conflict treft helft van de bevolking

De Verenigde Naties hebben officieel hongersnood uitgeroepen in Zuid-Soedan. Deze treft 100.000 mensen en bedreigt nog eens een miljoen anderen. 270.000 kinderen lijden aan ondervoeding. Door het conflict dat Zuid-Soedan sinds december 2013 in zijn greep houdt hebben 7,5 miljoen mensen nood aan humanitaire noodhulp. De helft van de bevolking dreigt slachtoffer te worden van de hongersnood tussen nu en juli als er niets wordt gedaan.

Doe een gift

Sara Almer: “Voor de bevolking in Zuid-Soedan is het dagelijkse strijd om te overleven. Door de conflicten waren miljoenen mensen gedwongen om hun huis te verlaten en alles achter te laten. Andere gemeenschappen hebben hen hartelijk ontvangen en deelden het weinige dat ze hadden. Maar ze hebben nood aan meer steun en ze hebben die nu nodig.”

Water en hygiëne even cruciaal als voeding

Nyabor (foto) is een Nigeriaanse vluchteling in Nyal, een staat in de regio Unity State. Zij is met haar dochtertje Rebecca* naar het ziekenhuis gegaan omdat ze ongerust is over de koortsopstoten die het kind heeft en de kleine moet ook overgeven. Vooral ’s nachts. Het ziekenhuis huisvest momenteel niet minder dan 208 zwaar ondervoede kinderen. Zonder twijfel lijdt ook een groot aantal volwassenen in de regio aan ondervoeding.
 
Oxfam deelt in Zuid-Soedan voedsel uit aan meer dan 415.000 mensen, en ook drinkwater 140.000 anderen. Daarnaast bouwt Oxfam sanitaire voorzieningen. Deze hulp is van cruciaal belang voor ontheemden in hun strijd om te overleven. Ziekte die door water worden overgedragen, zoals cholera en diarree leiden ook tot ondervoeding en kunnen de dood tot gevolg hebben.

Jij kunt helpen

Doe een gift

• 15 euro = ‘Dignitykit’ (stof voor kleding, tandenborstel, tandpasta, ondergoed… met babydekentje: 20 euro)
• 50 euro = Voedselmand voor een maand (rijst, maïs, olie, gierst, pinda’s)
• 90 euro = Tijdelijke wc-blokken (voor 40 mensen)
 
• De naam is veranderd