Hulporganisaties roepen regeringen op één dag van hun militaire uitgaven te besteden aan hongerbestrijding

19/04/2021

Een jaar nadat de VN waarschuwde voor "hongersnoden van Bijbelse proporties", hebben rijke donoren slechts 5 procent van de oproep van de VN voor voedselzekerheid ter waarde van 7,8 miljard dollar voor 2021 gefinancierd.

Meer dan 250 NGO’s, waaronder Oxfam, hebben vandaag een open brief gepubliceerd waarin zij alle regeringen oproepen de hulp dringend te verhogen om te voorkomen dat dit jaar meer dan 34 miljoen mensen op de rand van de hongerdood worden gebracht.

De 5,5 miljard dollar extra financiering waartoe onlangs door het WVP en de FAO van de VN is opgeroepen, komt overeen met minder dan 26 uur van de 1,9 biljoen dollar die landen elk jaar aan het leger uitgeven. Terwijl steeds meer mensen met honger naar bed gaan, nemen de conflicten toe.

Uitvoerend directeur van Oxfam International, Gabriela Bucher, zei:

"De rijkste landen snijden in hun voedselhulp terwijl miljoenen mensen honger lijden; dit is een buitengewoon politiek falen. Zij moeten deze beslissingen dringend terugdraaien. En we moeten de fundamentele oorzaken van honger aanpakken - wereldwijde honger gaat niet over een gebrek aan voedsel, maar over een gebrek aan gelijkheid."

Eind 2020 schatte de VN dat 270 miljoen mensen een groot risico liepen op, of al te maken hadden met, acute honger. Nu al hebben 174 miljoen mensen in 58 landen dat niveau bereikt en lopen zij het risico te sterven door ondervoeding of gebrek aan voedsel, en dit cijfer zal de komende maanden waarschijnlijk alleen maar stijgen als er niet onmiddellijk iets wordt gedaan.

Conflicten zijn de grootste oorzaak van de honger in de wereld en worden nog verergerd door de klimaatverandering en de pandemie van het coronavirus.  Van Jemen tot Afghanistan, Zuid-Sudan en Noord-Nigeria dwingen conflicten en geweld miljoenen mensen tot de rand van de hongerdood.

Velen in conflictgebieden hebben gruwelijke verhalen over honger verteld. Fayda uit het gouvernement Lahj in Jemen zegt: "Toen humanitaire hulpverleners naar mijn hut kwamen, dachten ze dat ik eten had omdat er rook uit mijn keuken kwam. Maar ik kookte geen eten voor mijn kinderen - in plaats daarvan kon ik ze alleen warm water en kruiden geven, waarna ze met honger gingen slapen. Ik heb verschillende keren aan zelfmoord gedacht, maar ik heb het niet gedaan omwille van mijn kinderen."

Aan het begin van de pandemie riep de secretaris-generaal van de VN op tot een wereldwijd staakt-het-vuren om de pandemie aan te pakken, maar te weinig leiders hebben getracht dit staakt-het-vuren uit te voeren. Wereldleiders moeten duurzame oplossingen voor conflicten ondersteunen en humanitaire hulpverleners toegang verschaffen tot conflictgebieden.

Amb. Ahmed Shehu, regionaal coördinator voor het netwerk van het maatschappelijk middenveld in het Tsjaadbekken, zei "De situatie hier is echt schrijnend. Zeventig procent van de mensen in deze regio zijn boeren, maar zij kunnen door het geweld niet bij hun land, dus kunnen zij geen voedsel produceren. Deze boeren hebben jarenlang duizenden mensen van voedsel voorzien - nu zijn ze zelf bedelaars geworden. De voedselproductie gaat verloren, dus de banen gaan verloren, dus het inkomen gaat verloren en dus kunnen de mensen het voedsel niet kopen. En dan kunnen wij als hulpverleners niet eens veilig tot bij hen komen om hen te helpen. Sommige van onze leden riskeerden het om die kwetsbare gemeenschappen te bereiken en werden onderweg ontvoerd - we weten niet waar ze zijn."

 

Opmerkingen voor de redactie

● De open brief is hier te vinden en beeldmateriaal is hier beschikbaar.

● In het eerste kwartaal van 2021 hebben donoren slechts 6,1% verstrekt van de in totaal 36 miljard dollar die in de humanitaire oproepen van de VN voor dat jaar wordt gevraagd. In de sector voedselzekerheid hebben de donoren slechts 5,3% of 415 miljoen dollar van de in totaal gevraagde 7,8 miljard dollar verstrekt.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter