Israëlische bulldozers vernietigen wat België gebouwd heeft

02/10/2014

Maandagochtend hebben Israëlische bulldozers op de Westelijke Jordaanoever een elektriciteitsnetwerk vernield dat gebouwd was met steun van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Het is de eerste keer dat Israël een Belgisch project afbreekt. Oxfam, dat de vernielingen op de voet volgt, vraagt de Belgische regering met aandrang om de acties van Israël publiek te veroordelen en schadevergoeding te eisen.

Khirbet al-Tawil is een klein dorpje op de Westelijke Jordaanoever, tussen de Palestijnse stad Aqraba en de Israëlische nederzetting Gittit. Er wonen zo'n 250 mensen. Het dorp maakt deel uit van zone C (60% van de Westelijke Jordaanoever), waar regelmatig Palestijnse infrastructuur vernietigd wordt onder druk van uitbreidende Israëlische nederzettingen. De Palestijnse bewoners missen daardoor cruciale kansen op sociale en economische ontwikkeling. Oxfam werkt er samen met lokale organisaties en helpt vrouwen en mannen in het bezette gebied om aanspraak te maken op hun fundamentele rechten, waaronder voedselzekerheid, toegang tot onderwijs en gezondheidszorg.

In 2007 heeft het Belgische Ontwikkelingsagentschap in Khirbet al-Tawil een elektriciteitsnet aangelegd om de inwoners van broodnodige stroom te voorzien. Ook dat project kreeg een sloopbevel in de bus - een eerste keer in 2008 en een tweede keer in maart van dit jaar. Deze zomer volgde diplomatieke druk van het Belgische Consulaat in Oost-Jeruzalem en de ambassade in Israël. Maar die druk heeft niet kunnen vermijden dat het maandagochtend dan toch zover gekomen is.

"Tussen 6.15 en 8.30 uur lokale tijd vernielde het Israëlische leger de ruim 4,5 km elektrische kabel en ongeveer 70 elektriciteitsmasten. De masten werden vervolgens in stukken gezaagd om te vermijden dat ze zouden hergebruikt worden. Het hele dorp zit sindsdien zonder stroom. Herders kunnen de kaas en yoghourt die ze produceren niet meer koelen en verliezen dus meteen ook hun inkomen", aldus de dorpsleider van Khirbet al-Tawil, Bassam Akher.

Woensdagochtend hebben de dorpelingen op eigen houtje geprobeerd om de verwoeste infrastructuur terug op te bouwen. Maar het Israëlische leger was meteen opnieuw ter plaatse en maakte zo een einde aan de herstelwerken.

Uit het Oxfam-rapport Failing To Make The Grade, bleek vorig jaar al dat Israël ondanks de sterke uitspraken van de EU gewoon verder doet met de vernielingen. Tussen begin januari en eind augustus van dit jaar zijn zelfs 10% méér mensen dakloos geworden door de vernielingen dan in dezelfde periode in 2013. Het gaat om 823 mensen, waarvan 448 kinderen. Een ander Belgisch project, de speeltuin van een kleuterschooltje in het dorpje Al-Aqaba, dreigt eveneens vernield te worden. Nu ook projecten gebouwd met Belgisch belastinggeld getroffen worden, kunnen Belgische politici niet langer zwijgen, vindt Oxfam.

"Parlementaire vragen tonen telkens weer aan dat België geen echt beleid heeft om om te gaan met vernielingen van onze projecten. Het is hoog tijd dat de Belgische regering de vernielingen publiek veroordeelt en tegelijkertijd een schadevergoeding eist voor de opgelopen schade", zegt Koen De Groof, beleidsmedewerker voor de Bezette Palestijnse Gebieden bij Oxfam-Solidariteit.

Oxfam-Solidariteit roept iedereen op om de eis aan minister Reynders voor een publieke veroordeling van deze vernieling kracht bij te zetten via Twitter.  

Wat kunnen we aanbieden?

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter