Jemen: 1.000 dagen oorlog

19/12/2017

Conflicten houden al sinds maart 2015 Jemen in hun greep. Een oplossing is voorlopig nog niet in de maak. Daarom lanceert Oxfam vandaag het rapport “Yemen’s crisis: 1.000 days of disaster”. Daarin roept Oxfam de internationale gemeenschap op sterkere druk uit te voeren om tot een vreedzame oplossing te komen.

Tijdens de afgelopen periode van 1000 dagen lieten 5.300 mensen het leven in Jemen. 22 miljoen mensen hebben nood aan humanitaire hulp. Honderdduizenden mensen werden getroffen door cholera in de grootste choleracrisis ooit gemeten.

Begin november riep de Arabische coalitie, onder leiding van Saudi-Arabië, op tot een tijdelijke sluiting van alle land-, lucht- en zeehavens in Jemen. Daardoor werd het land helemaal afgesloten.

Catherine De Bock, humanitaire beleidsmedewerker bij Oxfam-Solidariteit:

“De Jemenieten leven in een nachtmerrie zonder einde. Ondertussen zijn we getuige van een blokkade waarbij het verhongeren van mensen gebruikt wordt als oorlogsmiddel. Bovendien krijgt de wapenhandel er al 1000 dagen vrij spel, waardoor het conflict steeds gevoed werd met gesofisticeerde wapens. Dat moet stoppen.”

Oxfam roept de internationale gemeenschap op zo snel mogelijk in te grijpen en druk zetten op de betrokken partijen om tot een vreedzame oplossing te komen. Voor de 22 miljoen mensen in nood moet er dringend extra humanitaire hulp komen.

 

Noot aan de redactie

- Je vindt hier het Oxfam rapport «  Yemen’s crisis : 1,000 days of disaster ».

- Onze beleidsmedewerker Catherine De Bock is beschikbaar om meer informatie te geven

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter