Jemen: 5 jaar oorlog en de ergste humanitaire crisis ter wereld

Yemen Naaser
18/03/2020

5 jaar oorlog in Jemen hebben geleid tot ‘de ergste humanitaire crisis ter wereld’, volgens de VN. 10 miljoen mensen staan op de rand van de hongersnood. 24 miljoen Jemenieten hebben dringend humanitaire hulp nodig. Oxfam biedt noodhulp, maar de uitdagingen blijven enorm.

Na 5 jaar van economische achteruitgang, voedselonzekerheid en de ineestorting van het gezondheidssysteem, ziet de bevolking zwaar af. Sinds 2015 hielp Oxfam 3 miljoen mensen, zelfs op de meest afgelegen plaatsen in het land.

Jemen heeft dringend water nodig

Samen met onze partners hebben we in Jemen 1 miljoen mensen van water voorzien. We leverden water met vrachtwagens en herstelden de door kogels en bommen beschadigde pijpleidingen. Een van onze vlaggenschipprojecten: een ontziltingsunit, die zeewater omzet in drinkwater voor 3000 dorpelingen, niet ver van de havenstad Aden. Naaser Fakih en zijn kleindochter kunnen hier voor een kleine prijs drinkwater halen, in een land waar de prijs voor een kubieke meter water sinds 2015 is verdubbeld.

Een van onze vlaggenschipprojecten: een ontziltingsunit, die zeewater omzet in drinkwater voor 3000 dorpelingen

 “We gebruiken het om te drinken, koken en thee te zetten omdat dit water erg proper is”, vertelt Naaser Fakih.

Oxfam plant dit jaar nog om deze unit uit te rusten met 3 extra leidingen om afgelegen dorpen te bevoorraden.

Breng dit project mee tot stand: doe een gift

Zonne-energie om elektriciteitstekorten op te vangen

De pompen die doorgaans Jemenitische huizen van water voorzien, werken niet meer. Er is een gebrek aan elektriciteit en reserveonderdelen. Veel pompen liepen schade op door de gevechten. Om dit tekort op te vangen, heeft Oxfam 3 toevoersystemen geïnstaleerd die werken met zonnepanelen, zoals in het dorp Almusaimir. 

Mother Alattar, Oxfam-ingenieur en bedenker van het project, vertelt:

"De mensen vinden hier met moeite water om te drinken of te koken. Dankzij dit systeem kunnen we water diep uit de grond pompen en de omliggende dorpen bevoorraden. Zo voorkomen we de verspreiding van ziektes zoals cholera."

Hygiëne, een dagelijkse uitdaging voor ontheemden

Volgens het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) heeft Jemen 4 miljoen ontheemden. De meesten hebben hun toevlucht gezocht bij een gastgezin. Anderen vonden onderdak in kampen, zoals Samiha Ali, die met haar twee zonen de straatgevechten en de onophoudelijke bombardementen in Taïz ontvluchtte.Zij wonen nu in een kamp dat plaats biedt aan 1.000 mensen. Oxfam levert er water en bouwde er latrines. Dat is een absolute noodzaak om te voorkomen dat zeer besmettelijke ziekten zich verspreiden. Jemen kampte de laatste jaren met meerdere epidemieën. In 2018 werden er nog meer dan 1 miljoen Jemenieten besmet met cholera en diarree.

Uitgedoofde economie

Door de oorlog zijn miljoenen mensen hun job verloren. Ze hebben daarom niet langer de middelen om zich te voeden of te verzorgen. De ngo's die ter plaatse zijn, ondervinden veel logistieke problemen met de levering van voedsel, medicijnen en andere goederen, wat de situatie alleen maar erger maakt. Om de meest kwetsbare gezinnen te helpen, deelden we samen met onze partner Ability Foundation, geld uit aan 500 gezinnen in Lahij in het zuiden van het land.

Door de oorlog zijn miljoenen mensen hun job verloren

Dit geldbedrag is onmisbaar voor Mohammed Ali Salem, zijn vrouw Bedaa en hun kinderen. Het gezin is afkomstig uit de stad Hodeida, maar moest daar alles achterlaten om snel te kunnen vluchten. Ze wonen samen met 300 andere gezinnen in een kamp voor ontheemden. Met het geld betalen Mohammed en Bedaa hun voedsel en gezondheidszorg.

De dubbele Belgische houding

Na de oproepen van de VN maakte België fondsen vrij om cholera en hongersnood te bestrijden. In de Veiligheidsraad werkte ons land mee aan het opheffen van de beperkingen van de toegang voor ngo's. Daardoor kunnen we de bevolking bereiken die door de gevechten geen voedsel en water kon krijgen.

Onder druk van ngo’s zoals Oxfam, heeft Wallonië in februari 2020 de wapenverkoop aan de Saoedische luchtmacht opgeschort. De wapens passeren echter nog steeds door de haven van Antwerpen en de Waalse regering verkoopt ook wapens aan de Koninklijke Garde en de Nationale Garde van Jemen. Dat is problematisch, dus Oxfam blijft druk uitoefenen op onze overheid.

Noodhulp bieden aan Jemen is geen gemakkelijke opdracht voor de ngo’s die er werken. Maar voor de Jemenieten is deze hulp levensbelangrijk.

Ik doe een bijdrage