Jemen: een cholera-epidemie zoals we die nog nooit gezien hebben

27/07/2017

Jemen is sinds 2015 verwikkeld in een oorlog en miljoenen mensen staan er op de rand van hongersnood. Alsof dat nog niet genoeg is, is er nu ook een cholera-epidemie uitgebroken. Oxfam-teams zijn ter plaatse met humanitaire hulp. 

Oorlog in Jemen?

De oorlog in Jemen komt maar zelden in de media, maar is op dit moment één van de ergste humanitaire crises ter wereld. Toch is de oorlog er al aan de gang sinds maart 2015. De Houthi's van de Ansar-Allah-beweging zijn verwikkeld in conflict met een coalitie van de Golfstaten onder leiding van Saoedi-Arabië en de regering van Jemen. Voor de mensen in Jemen heeft de oorlog een zware impact: 

 • meer dan 50.000 mensen in Jemen zijn gedood of gewond geraakt in deze oorlog
 • meer dan 3 miljoen mensen zijn gevlucht voor de gevechten en bombardementen
 • meer dan 19 miljoen mensen (dat is 70% van alle inwoners van Jemen) hebben dringend hulp nodig

Doe een gift

Het spook van de hongersnood

De economie van Jemen ligt helemaal plat. Een groot deel van de woningen en andere infrastructuur is vernield. Gezondheidszorg, watervoorziening en andere basisdiensten zijn niet meer beschikbaar. 

De prijzen van voedingswaren stijgen en blijven stijgen, terwijl net veel van de armste mensen in Jemen hun bron van inkomsten kwijt (bv. hun job of handeltje) zijn kwijtgeraakt.

Honger in Jemen in cijfers:

De honger in Jemen is groot: 

 • 17 miljoen mensen (ofwel 60% van de inwoners van Jemen) hebben grote moeilijkheden om aan eten te raken
 • 7 miljoen van hen riskeren om te sterven door de honger

Zelfs voor het conflict begon, importeerde Jemen al 90% van het nodige eten voor de bevolking. Maar de bevoorrading van voedsel wordt sterk gehinderd doordat het geweld toeneemt. In oktober 2016 lukte het Jemen bijvoorbeeld maar om 40% van de nodige levensmiddelen in te voeren.

Een cholera-epidemie zoals we die nog nooit gezien hebben

Sinds het begin van de cholera-epidemie in Jemen zijn vermoedelijk meer dan 360.000 mensen besmet, op amper 3 maanden tijd. Dat is nu al het grootste aantal cholera-gevallen per jaar. Het vorige trieste record stond op 340.311 gevallen in 2011 in Haïti (na de zware aardbeving daar, in 2010).

Infrastructuur voor gezondheidszorg, watervoorziening en sanitair is gebombardeerd. 15 miljoen mensen zitten daardoor zonder schoon drinkwater of veilig sanitair. Sinds eind april zijn naar schatting 2.000 mensen in Jemen overleden aan cholera.

Nigel Timmins, Humanitair Directeur bij Oxfam, verduidelijkt:

Voor veel mensen die al verzwakt zijn door oorlog en honger, is de cholera de fatale klap. Cholera is nochtans makkelijk te behandelen en eenvoudig te voorkomen. We moeten schoon water en deftig sanitair tot bij de mensen krijgen, en simpele dingen zoals zeep, om hen te beschermen tegen de ziekte.

Extra dreiging: het regenseizoen is net begonnen in Jemen (het loopt er van juli tot september). Daardoor wordt het risico nog groter dat de cholera zich sneller verspreidt.

Wat Oxfam doet in Jemen

Oxfam heeft sinds juli 2015 (kort na het begin van de oorlog) meer dan 1 miljoen mensen geholpen:

 • we verdelen cash geld aan kwetsbare gezinnen, zodat ze eten kunnen kopen;
 • we helpen veeboeren om hun dieren te verzorgen;
 • we organiseren cash-for-workprogramma's; zo creëren we (tijdelijke) jobs, waarmee mensen geld kunnen verdienen voor hun gezin.

We leveren drinkwater en sanitair, ook in zones die door de oorlog moeilijk toegankelijk zijn. In die zones leveren we water met tankwagens en helpen we om waterverdelingsystemen en latrines te repareren.

Om de cholera-epidemie te bestrijden...

 • hebben we al meer dan 472.000 mensen geholpen in 4 provincies in Jemen (samen met andere internationale ngo's)
 • met drinkwater, filters, bidons en latrines
 • en campagnes om mensen te sensibiliseren over hygiëne bij een cholera-epidemie

We hebben jouw hulp nodig voor Jemen