Jemen: mensen kunnen niet meer, na 3 jaar van conflict

26/03/2018

Eten is bijna onbetaalbaar geworden. Drinkbaar water is moeilijk te krijgen. Cholera gaat rond. En de oorlog zelf duurt intussen al 3 jaar in Jemen. Oxfam helpt gezinnen in Jemen, ook in de meest afgelegen gebieden.

"De oorlog in Jemen duurt al 3 jaar. Het is genoeg geweest", vertelt Bahia Zrikem, Midden-Oostenexperte bij Oxfam. "Er zijn al teveel bommen en granaten gegooid en teveel mensenlevens verloren gegaan. Kinderen, vrouwen en mannen hebben honger.

Er is nu een nieuwe VN-gezant voor Jemen aangeduid. Dat is het geschikte moment om druk uit te oefenen, een staakt-het-vuren te bereiken en om een duurzame vrede in Jemen op de rails te zetten." 

Een enorme humanitaire catastrofe: 22 miljoen (!) mensen hebben hulp nodig

3 jaar geleden voerde de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië haar eerste luchtaanval uit tegen de Houthi's. Sindsdien: 

  • zijn meer 3 miljoen mensen gedwongen om van huis te vluchten
  • meer dan 5.500 burgers zijn omgekomen
  • 2.000 andere mensen zijn gestorven door cholera; door de oorlog zijn de helft van de voorzieningen in de gezondheidszorg niet meer in werking. 

De prijzen van eten zijn in die tijd enorm gestegen: 

  • rijst is 131% duurder geworden
  • bonen zijn nu 92% duurder
  • bloem, om brood mee te maken, is 54% duurder.

Het aantal mensen in Jemen dat honger lijdt, ligt nu rond de 18 miljoen. In totaal hebben 22 miljoen mensen humanitaire hulp nodig. 

Water = een probleem voor inwoners van afgezonderde dorpen

Gezinnen in de afgezonderde regio's van het gouverneurschap Amran, in het noordwesten van Jemen, vertellen aan Oxfam-teams dat ze geen halve zak tarwe meer kunnen kopen. Ze moeten ook 2 tot 3 keer per dag 3 kilometer wandelen om water te gaan halen uit een put; water dat dan eigenlijk ook nog eens niet zuiver genoeg is om te drinken. Maar er is geen alternatief. 

Veel vrouwen hebben hun man verloren in de oorlog en gaven toe dat ze nu amper de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Ze hebben geen geld om zich kleren aan te schaffen of andere nodige spullen. 

Jameela Ahmed Hadi Al-Lawtha'i (zie foto) is één van die vrouwen. Haar man is 7 jaar geleden gestorven en sindsdien zorgt ze alleen voor haar gezin met 7 kinderen. Jameela heeft geen enkele bron van inkomsten. Ze probeert zich te redden met wat ze van haar buren mag lenen. Het gezin van Jameela heeft het door de oorlog en de hoge voedselprijzen bijzonder moeilijk. Soms gaan ze noodgedwongen slapen met een lege maag. 

"We hebben hier geen goed water tot onze beschikking", vertelt een jongeman aan Oxfam-medewerker John Migele in Amran. "Wanneer het droog is, zoals nu, hebben we open putten. Die graven we zelf om te kunnen drinken en om ons vee te kunnen laten drinken. We kunnen alleen putten graven in de vallei, en van daar is het een lange weg terug naar huis, in de bergen.

John helpt voor Oxfam om mensen in de regio te informeren en sensibiliseren over de preventie van ziektes, zoals cholera. 

Hulp voor 2,8 miljoen mensen in Jemen

In Jemen zijn Oxfam-teams actief in Amran en 8 andere gouverneurschappen. We brengen mensen drinkbaar water en geven cash geld aan de meest kwetsbare mensen, zodat ze eten kunnen kopen. Op die manier hebben we sinds juli 2015 al 2,8 miljoen mensen kunnen helpen. 

Maar de luchthavens en havens zijn al lange tijd gesloten. Humanitaire hulp, zoals voedsel, water, brandstof en geneesmidelen, raakt daardoor niet tot bij de mensen die deze hulp zo dringend nodig hebben. 

Steun de projecten van Oxfam 

© Foto's : Ameen Al-Ghaberi / Gabreez