"Kindhuwelijken maken abrupt einde aan kindertijd"

25/11/2015

Vandaag, 25 november, is het de Internationale dag tegen geweld op vrouwen. 1 vrouw op de 3 wordt in haar leven slachtoffer van geweld. Voor te veel meisjes in ontwikkelingslanden zijn kindhuwelijken zo'n vorm van geweld. 

In ontwikkelingslanden wordt 1 op de 3 meisjes uitgehuwelijkt voor de leeftijd van 18 jaar. Kindhuwelijken zijn bijzonder ingrijpend voor jonge meisjes. Ze maken abrupt een einde aan de kindertijd en zorgen ervoor dat meisjes vroegtijdig van school gaan.

Bovendien lopen de meisjes en hun baby’s een groter risico om te sterven door de bevalling, en zijn ze vaker het slachtoffer van partnergeweld.

16,5 miljoen minderjarige bruiden

Elk jaar worden wereldwijd 16,5 miljoen meisjes uitgehuwelijkt. Oxfam gaat de strijd aan met kindhuwelijken in Niger, in Tanzania en in Yemen.  Daar wordt 1/3de van de meisjes uitgehuwelijkt voor de leeftijd van 18 jaar.

Aliah uit Yemen vertelt:

“Ik werd verplicht om te trouwen met een man van 30 jaar, terwijl ik zelf maar 16 was. Ik heb geprobeerd om te ontsnappen, maar mijn vader heeft me geslagen en gedwongen om terug te keren naar mijn echtgenoot. Hij zei dat ik de reputatie van mijn familie zou beschadigen.”

Toen ze 32 werd, had Aliah al 6 kinderen en was ze grootmoeder.

"Ik weiger om te zwijgen"

Samen met andere organisaties zet Oxfam zich al jaren in tegen kindhuwelijken. We helpen om lokale gemeenschappen te sensibiliseren voor de gevolgen van kindhuwelijken.

Met de steun van Oxfam voert Aliah uit Yemen vandaag die strijd in haar eigen gemeenschap. “Deze praktijken moeten stoppen. Ik weiger voortaan om nog te zwijgen.”

België tegen kindhuwelijken

Oxfam maakt sinds kort ook deel uit van een Belgische coalitie tegen kindhuwelijken. In 2014 beloofde minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) om de strijd tegen kindhuwelijken in bepaalde landen aan te scherpen. De coalitie vraagt dat de minister zijn woorden omzet in daden.

MEER OVER KINDHUWELIJKEN: girlsnotbrides.org