Klimaat: op 2 december eisen we een toekomst op, voor onszelf en onze kinderen

29/10/2018

Klimaatverandering is geen ver-van-mijn-bed show meer. De gevolgen zijn nu al merkbaar, bij ons in België en over heel de wereld. En het zijn net de kwetsbaarste bevolkingsgroepen die het hardst getroffen worden. We moeten handelen, en snel. Samen kunnen we een toekomst opeisen voor onszelf, en onze kinderen. Kom mee onze beleidsmakers onder druk zetten op 2 december in Brussel.

De grootste klimaatmars uit de Belgische geschiedenis?

Praktische info

  • Vertrek: Brussel Noordstation om 12u.
  • Einde: klimaatspektakel in het Jubelpark tot 17u.
  • Traject naar Brussel: vertrekpunten (voor fiets, trein, wandelroutes,…) kan je vinden en zelf aanmaken op www.claimtheclimate.be
  • Plaats van afspraak Oxfam: op de Koning Albert II-laan, tussen de Koolbrandersstraat en de Georges Matheusstraat, in het blok Noord-Zuid (aan het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming).
Updates worden verspreid via het event op Facebook. Deel het zeker!

Waarom meestappen?

De internationale beleidmakers ontmoeten elkaar vanaf 3 december in Polen voor de 24e internationale klimaatconferentie (COP24). Daarom willen wij – in samenwerking met de Klimaatcoalitie, waarvan Oxfam lid is, de grootste klimaatbetoging uit de Belgische geschiedenis organiseren.

Het laatste rapport van het VN-klimaatpanel IPCC, dat dateert van oktober, windt er geen doekjes om: zelfs als landen hun beloftes uit het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 nakomen (en de meerderheid komt ze momenteel niet na), stevenen we nog af op een temperatuurstijging van 3 °C tegen het einde van de eeuw. Dat betekent onomkeerbare schade voor de mens en vele diersoorten.

Maar we moeten niet tot 2100 gaan om de gevolgen te zien: die zijn er nu al, en gaan alleen maar erger worden als we niet snel ingrijpende maatregelen treffen. Smeltende ijskappen, stijgende zeespiegel, overstromingen, droogtes, meer en sterkere orkanen…

Een versnelling hoger

Wat wij onze beleidsmakers vragen is een ambitieuzer klimaatbeleid. Drie jaar na het Akkoord van Parijs is het hoog tijd een versnelling hoger te schakelen, en maatregelen te nemen die hernieuwbare energie een duw in de rug geven, natuurlijke rijkdommen als bossen en oceanen beschermen en een leefbare toekomst voor de volgende generaties garanderen.

De wetenschappelijke consensus is duidelijk: om extreme gevolgen van klimaatverandering af te wenden moet de temperatuurstijging beperkt worden tot 1,5°C of minder. België moet tijdens de transitie de kwetsbaarsten ondersteunen en hen helpen zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering. We komen op straat voor klimaatrechtvaardigheid, in België en wereldwijd.

Deel je actie!

De betoging begint aan je eigen voordeur! Deelnemers worden uitgenodigd om hun traject naar Brussel te registreren op www.claimtheclimate.be (met de trein, met de fiets, met de kano…)

Onze beleidseisen

De volgende klimaatconferentie (COP24) wordt gehouden in Katowice, Polen en belooft de belangrijkste internationale klimaatconferentie te worden sinds COP21 in Parijs. Er moeten beslissingen vallen over hoe het Akkoord van Parijs uitgevoerd moet worden.

Dit zijn onze eisen:

  1. Spoorverandering
  2. Ambitieus klimaatplan
  3. Power to the People
  4. Iedereen mee
  5. Internationale solidariteit
  6. Een versnelling hoger

 

Thema: