Klimaatcrisis: wordt 2020 het jaar van de ommekeer?

21/01/2020

2019 gaat de geschiedenisboeken in als het jaar waarin we massaal op straat kwamen voor het klimaat, maar de politieke actie bleef grotendeels uit. 2020 wordt een sleuteljaar. Samen met Inès Ayari, beleidsmedewerker klimaat, maken we de balans op.

Jongeren en klimaatactivisten verenigden zich en eisten luidkeels een ambitieus en verantwoordelijk klimaatbeleid. Maar de reactie van de politieke wereld bleef helaas uit. Ondertussen laat de klimaatcrisis zich voelen, wereldwijd. Hoe staan de zaken ervoor?

2019: het jaar waarin de klimaatcrisis op de agenda kwam

De klimaatcrisis slaat toe. De cyclonen die in Zuidoost-Afrika duizenden slachtoffers maakten en de allesverwoestende bosbranden in Australië zijn maar enkele van de trieste voorbeelden. De armste mensen dragen de zwaarste gevolgen van de klimaatverandering. Toch zijn ze daar het minst voor verantwoordelijk.

De wereld schreeuwde om actie, maar toch liep de klimaattop in Madrid (COP25) uit op een sisser:

  • De rijke industrielanden toonden weinig tot geen ambitie en namen geen betekenisvolle stappen om hun uitstoot van broeikasgassen te beperken.
  • Armere landen hebben geld nodig om te herstellen van het verlies en de schade die zij hebben geleden door de klimaatcrisis, om slachtoffers van natuurrampen en de mensen die moesten vluchten te steunen. Maar de rijke landen maken nog steeds geen werk van deze nieuwe, aanvullende financiering.
  • Rijke landen verstrekken onvoldoende middelen die nodig zijn om arme landen te helpen zich aan te passen aan de klimaatcrisis. De doelstelling om in 2020 100 miljard dollar aan klimaatfinanciering te bereiken, blijft een verre droom.
  • Een lichtpuntje: de landen namen een nieuw genderactieplan aan voor de komende 5 jaar. Bemoedigend (hoewel het plan nog moet worden vertaald in concrete acties), want vrouwen worden het zwaarst getroffen door de klimaatcrisis, maar maken ook deel uit van de oplossing.

2020: een sleuteljaar voor het klimaat

In 2020 werken we toe naar de Klimaattop in Glasgow (COP26) in november. Dat betekent niet dat de rijke industrielanden tot dan moeten wachten om concrete actie ondernemen. Wij vroegen aan Inès Ayari, beleidsmedewerker klimaat, wat Oxfam en de klimaatbeweging dit jaar willen bereiken:

Mogen we nog hoop koesteren?