Klimaatfenomeen La Niña zal miljoenen mensen honger doen lijden in Oost Afrika

11/12/2020

Meer dan 50 miljoen mensen hebben onmiddellijk voedselhulp nodig in Oost- en Centraal-Afrika. De verwachting is dat dit aantal aanzienlijk zal toenemen, gezien de regio zich schrap zet voor het klimaatfenomeen La Niña, aldus Oxfam vandaag. De waarschuwing komt terwijl wereldleiders zich voorbereiden op de Climate Ambition Summit.

Vanaf midden december zullen Zuid-Soedan, Somalië, Ethiopië, Kenia, Tanzania, Rwanda en Oeganda waarschijnlijk te kampen hebben met onvoldoende regenval als gevolg van een sterke La Niña, waardoor in 2021 miljoenen mensen meer honger zouden kunnen lijden.

Lydia Zigomo, directrice voor Oxfam in Oost en Centraal-Afrika, zei: "Het voorspelde droge seizoen zal voor velen letterlijk en figuurlijk de laatste druppel zijn, dat hun resterende gewassen zal verwoesten en hun levenslijn van voedsel en inkomen zal doen verdwijnen."

De klimaatcrisis veroorzaakt grillige weerpatronen over de hele wereld, waaronder langere en ernstigere droogteperiodes in Oost- en Centraal-Afrika. Het is waarschijnlijk dat de frequentie en de kracht van La Niña zullen toenemen. Elke regenval die wel komt, zal waarschijnlijk in zwaardere uitbarstingen aankomen die verwoestende gevolgen hebben voor de gewassen door het wegspoelen van recent geplante zaden.

Bovenop sprinkhanenplaag

De boeren, die bijna 80 procent van de bevolking van de regio uitmaken, zijn al zwaar getroffen door zware overstromingen en de grootste sprinkhanenplaag in 70 jaar - beide aangesterkt door de klimaatcrisis - en door de economische gevolgen van de coronapandemie. 

Sinds januari hebben sprinkhanen voor 8,5 miljard dollar schade aangericht in de hele regio, waaronder bijna 100.000 hectare akkerland in Somalië, naar schatting 200.000 hectare in Ethiopië en ongeveer 70.000 hectare in Kenia, waardoor het vee is uitgehongerd en er voedseltekorten zijn ontstaan. 

De plaag in Ethiopië wordt gevreesd als de ergste in de geschiedenis en bedreigt de ‘meher’-oogst, die 80% van de totale oogst van het land voor zijn rekening neemt. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie wordt verwacht dat de zwermen in Somalië en Ethiopië naar het zuiden zullen trekken en vanaf midden december het noorden van Kenia zullen bereiken. Een enkele zwerm kan tot 150 miljoen sprinkhanen per vierkante kilometer landbouwgrond bevatten. Als de regens doorgaan, kunnen er nog 3 generaties broedende sprinkhanen ontwikkelen tussen nu en april 2021 (FAO).

Koolstofongelijkheid

Ethiopië, Kenia, Oeganda, Rwanda, Zuid-Soedan en Tanzania waren verantwoordelijk voor minder dan 0,2% van de wereldwijde koolstofuitstoot tussen 1990-2015. De top 10 van meest vervuilende landen, waaronder de VS, China en Japan, waren in dezelfde periode verantwoordelijk voor 500 keer meer koolstofuitstoot.

Zigomo voegde hieraan toe: "De ongelooflijke veerkracht van de meest kwetsbare mensen in Oost- en Centraal-Afrika wordt op de proef gesteld door een combinatie van rampen die niet eens hun schuld zijn. Er is dringend actie nodig om de hulp te bieden die miljoenen hongerige mensen zo hard nodig hebben.”

"Wereldleiders moeten zich ook inzetten voor een ambitieuzere vermindering van de koolstofuitstoot om een nog rampzaligere stijging van de temperatuur op aarde te voorkomen. Rijke vervuilende industrielanden moeten meer klimaatfinanciering bieden om arme gemeenschappen - en met name landbouwgemeenschappen - te helpen zich aan te passen aan een veranderend klimaat. Zij moeten ook kwetsbare landen met nieuwe internationale financieringsbronnen ondersteunen voor verlies en schade als gevolg van extremer en grilliger weer".

Oxfam en haar partners steunen meer dan 897.000 mensen in Ethiopië, Oeganda, Zuid-Soedan, Somalië en Tanzania met voedsel, waterzuivering, contante hulp en zaaigoed. Oxfam heeft ook 3,5 miljoen mensen bereikt in september en 2,6 miljoen in oktober met COVID-gerelateerde steun. 

 

Opmerkingen voor de redactie 

De totale cumulatieve uitstoot van Zuid-Soedan, Ethiopië, Kenia, Tanzania, Rwanda en Oeganda tussen 1990 en 2015 bedroeg slechts 0,89GtCO2.

De top 10 van emitterende landen in termen van cumulatieve emissies 1990-2015 waren: VS, China, Japan, Rusland, India, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Canada en Frankrijk. Samen stoten ze ongeveer 468GtCO2 uit over de periode van 25 jaar.

La Niña verwijst naar ondergemiddelde oceaantemperaturen in het oostelijke deel van de Stille Oceaan, die gemiddeld om de 3 tot 7 jaar voorkomen en meestal de temperatuur, de neerslag en de stormpatronen in vele delen van de wereld beïnvloeden. In Oost-Afrika resulteert La Niña in drogere dan gebruikelijke seizoenen. Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) kan het huidige La Niña fenomeen tot 2021 duren en zal het naar verwachting gematigd tot sterk zijn.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter