Bezet Palestijns gebied en Israël

Het Israëlisch-Palestijns conflict en de strijd voor de controle over land en bijhorende natuurlijke rijkdommen slepen al meer dan 60 jaar aan. Sinds de oprichting van de Hebreeuwse staat in 1948 zijn er al drie oorlogen uitgevochten tussen Israël en de Arabische wereld, en braken er twee volksopstanden (intifada's) uit. De talloze kleinschalige opflakkeringen van geweld zijn dan nog niet meegerekend. Tienduizenden Palestijnen en Israëli’s kwamen bij dit conflict om. Meer dan een miljoen mensen zijn uit hun woonplaats verdreven.

 • In het dorp Khan Al Ahmar woont een van de 20 gemeenschappen van Palestijnse bedoeïenen die dreigen verdreven te worden. De toegang tot het dorp is langs alle kanten afgesloten, door de omringende kolonies en door een autoweg die Jeruzalem verbindt met de Dode Zee. 

  Eid Abu Hamis legt uit welke ingrijpende gevolgen de confiscatie van gronden heeft op de voedselvoorziening: “De dorpsbewoners kunnen geen tarwe, kikkererwten, gerst en linzen meer telen en hebben een groot deel van hun vee moeten verkopen. Nu overleven ze van 40 schapen en geiten en een enkele kameel.”
  (foto: Simon Rawles/Oxfam)

  Lees meer over
  Bezet Palestijns gebied en Israël
  Rampen en conflicten
 • HWC & UHWC

  Nibal (hier met haar zoontje Karam van 4 maanden) volgt een opleiding voor vrouwen van het mobiel ziekenhuis van HWC in Beit Ula, Westelijke Jordaanoever. “Het was een uitstekende les! Het is de derde keer dat ik kom en het heeft me bijvoorbeeld geholpen voor de gezinsplanning. Ik heb zo kunnen wachten tussen de geboortes van mijn eerste en mijn tweede kind. Ik ga deze methode blijven toepassen.”

  Lees meer over
  Bezet Palestijns gebied en Israël
  Gezondheidszorg en toegang tot medicijnen
  HWC en UHWC
 • HWC & UHWC

  Het ‘Al-Awda’-ziekenhuis van HWC is het tweede grootste gezondheidscentrum in de Gazastrook. Het is het belangrijkste centrum voor verloskunde en gynaecologie. Het ziekenhuis speelt ook een essentiële rol voor de verzorging van gewonden tijdens conflicten. Aan de zwakste patiënten worden tarieven toegekend die 30 tot 100 % lager zijn. Dit kleine meisje is net geboren. Het is het zesde kindje van Iman (26) en heeft nog geen naam gekregen.

  Lees meer over
  Bezet Palestijns gebied en Israël
  Gezondheidszorg en toegang tot medicijnen
  HWC en UHWC

Tussen 1988 en 2013 vaardigden de Israëlische auroriteiten afbraakbevelen uit voor 12.750 Palestijnse gebouwen in Zone C en hebben ze er ongeveer 2.470 afgebroken.

Het aantal Israëlische kolonisten is op ruim 10 jaar tijd meer dan verdubbeld: van 262.500 in 1993 tot meer dan 520.000 op de hele Westelijke Jordaanoever.

De uitdagingen

Wat doet Oxfam

Wat doet Oxfam in bezet Palestijns gebied en Israël?

Oxfam is openlijk voorstander van een evenwichtige oplossing voor het conflict. Deze oplossing moet vrede, veiligheid en welvaart brengen voor alle inwoners van de regio. Wij pleiten voor een stopzetting van het beleid dat leidt tot armoede en dagelijkse ellende, zoals de blokkade van de Gazastrook, de beperkte bewegingsvrijheid of de beperkte toegang tot grond in Jerusalem en op de Westelijke Jordaanoever. De grootste slachtoffers van dit beleid zijn de meest kwetsbare mensen.

In dit land werkt Oxfam aan de volgende thema's met deze partners: