Burkina Faso

De West-Afrikaanse republiek Burkina Faso is een van de armste landen ter wereld. 86 procent van de 14 miljoen inwoners is afhankelijk van landbouw. Het land ligt in de noordelijke Sahelregio. Het heeft een slechte bodem en kent geregeld droogtes. Infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg zijn er onvoldoende ontwikkeld. Het valt niet mee om de bevolking van voldoende voedsel te voorzien. Voedsel is daarom de kern van het werk van in Burkina Faso.  
 

 • “De Peul in Burkina Faso leiden een nomadisch leven. De vrouwen halen hun inkomen vooral uit de verkoop van melk”, zegt Korotoumou Gariko. Zij nam het initiatief om de vrouwen samen te brengen, om de lokale melksector te beschermen tegen de goedkope import van buitenlands melkpoeder. “Met de steun van Oxfam hebben wij de Unie van minimelkerijen (UMPL-B) opgericht. Zo hebben we hebben ervoor kunnen zorgen dat onze eigen producten beter verdeeld worden op de markt. Samen met de Unie van melkverwerkers zetten we de overheid onder druk. Want het gaat om onze voedselsoevereiniteit en om ons leven.”

  Lees meer over
  Burkina Faso
  Voedsel voor iedereen
  UMPL-B
 • Klanten proeven melk, yoghurt en andere verse producten op de jaarlijkse melkbeurs in Ouagadougou (Burkina Faso). Zo helpt Oxfam-partner UMPL-B kleine melkerijen om de bevolking ervan te overtuigen dat Burkinese melk net zo lekker is en even lang goed blijft als Europese melk. De plaatselijke melkboeren gaan zo de concurrentie aan met het goedkope, geïmporteerde Europese melkpoeder.

  Lees meer over
  Burkina Faso
  Ongelijkheid
  UMPL-B

86% van de bevolking in Burkina Faso is actief in de landbouw. Toch hebben de boeren geen voedselzekerheid.

Op melkpoeder moet maar 5 % taks betaald worden bij import in Burkina Faso. Dat is veel te weinig om de lokale melksector te beschermen.

De uitdagingen

De uitdagingen in Burkina Faso

De Burkinese economie is sterk afhankelijk van landbouw. Maar die sector ligt op apegapen door aanhoudende droogtes, een gebrek aan technische ondersteuning en onvoldoende toegang tot de markt. Vrouwen, maar ook andere kwetsbare groepen, lijden onder een schrijnende ongelijkheid. De Burkinese overheid heeft van voedsel en landbouw opnieuw een prioriteit gemaakt in het nieuwe ontwikkelingsplan, maar er is nog veel werk aan de winkel.

Wat doet Oxfam

Burkina Faso: Wat doet Oxfam?

‘Consommez Burkinabè’ was de slogan van een recente campagne in Burkina Faso om de inwoners producten uit eigen land te laten kopen. Met succes. Oxfam steunt dergelijke projecten omdat ze de lokale consumptie en de toegang tot de markt verbeteren. We stimuleren onderzoek naar de toegang tot land voor vrouwen, naar de toekomst van de familiale landbouw en klimaatverandering. Met het oog op meer economische ontwikkeling pleiten we voor sociaal overleg. En we ijveren voor duurzaam onderwijs, want daar is steeds meer nood aan.

In dit land werkt Oxfam aan de volgende thema's met deze partners:

Thierry Kesteloot

De armste families in de wereld besteden tot 80% van hun inkomen aan voedsel. Elke prijsstijging is dus ondraaglijk.

Thierry Kesteloot, Beleidsmedewerker voedselsoevereiniteit bij Oxfam

Lees meer over
Voedsel voor iedereen
Burkina Faso