Cuba

Na meer dan een halve eeuw revolutie met de nodige politieke spanningen, een aanslepend handelsembargo en veel orkanen zoekt de Cubaanse samenleving naar een eigentijds antwoord op een hele reeks uitdagingen. Lokale diensten en nationale organisaties mobiliseren de bevolking om mee te werken aan allerlei projecten. 

  • Abel Veiga Esperon was niet bang van orkanen tot Paloma het land trof. Die dag staat voor altijd in zijn geheugen gegrift. De landbouwer is in het bureau van 'La Baobita' gevlucht, de coöperatie waarvan hij de verantwoordelijke was.  “Het was verschrikkelijk, er waren dingen die overal in het rond vlogen, de struiken en de windmolens vlogen weg”, herinnert Abel zich, “Het zeewater liep tot hier.” 'La Baobita' was een van de 78 coöperaties die verwoest werden door de orkanen Ike en Paloma. Ze zijn heropgestart met de hulp van een Oxfam-project, gerealiseerd door meerdere lokale en internationale partnerorganisaties en mede gefinancierd door de EU.

    Lees meer over
    Cuba
    Rampen en conflicten

Orkaan Sandy, die door Cuba raasde op 25 oktober 2012, liet meer dan 1 miljoen personen achter zonder onderdak.

Tussen 2002 en 2011 zijn de uitgaven voor de import van voedsel toegenomen met 93 %.

De uitdagingen

De uitdagingen in Cuba

Cuba is het grootste Caraïbische eiland en heeft een bevolking van 11 miljoen inwoners. Na meer dan 50 jaar communistische revolutie wordt het geconfronteerd met enkele ingrijpende veranderingen. Dat vraagt een aangepast beleid, maar het schept ook nieuwe kansen.

In dit land werkt Oxfam aan de volgende thema's met deze partners:

Gloria

Met de prikkeldraad die ik gekregen heb, heb ik onze kippenren groter gemaakt. Dankzij de extra eieren, is onze voeding evenwichtiger geworden. De overschot verkoop ik of geef ik aan de buren.

Gloria, Kippenkweekster in Granma

Lees meer over
Rampen en conflicten
Cuba