Democratische Republiek Congo

De Democratische Republiek Congo: in oppervlakte het 2de grootste land van Afrika en in aantal inwoners het 4de grootste. In de bodem, de Congolezen én hun economie  schuilt een enorm potentieel. Maar toch is Congo het 12de laatste land in de internationale VN-index van Menselijke Ontwikkeling. Eén van de oorzaken: meer dan 2 decennia van conflict, met een immense humanitaire crisis als gevolg. 

 • “Als moeder is het echt belangrijk om proper water te hebben in de kampen. We gebruiken het water niet alleen om te koken, maar we gebruiken het ook om ons te wassen en om onze potten schoon te maken. We hebben hier ook douches en toiletten die we kunnen gebruiken. Als ik er niet in geslaagd was om het kamp te bereiken, zouden we dood zijn.”

  Karo heeft dankzij Oxfam toegang tot drinkwater in een kamp voor verdreven personen in Oost-Congo.

  Lees meer over
  Democratische Republiek Congo
  Voedsel voor iedereen
 • Joséphine Nabunane is boerin in Oost-Congo en moeder van 10 kinderen. Door het conflict in de regio kreeg ze haar oogst moeilijk verkocht. Sinds ze lid is van de coöperatie Muungano is het voor haar een stuk makkelijker om haar koffie te verkopen. “Vroeger riskeerden we ons leven om onze koffie te verkopen”, vertelt Joséphine. “Nu hoeft dat niet meer en krijgen we een betere prijs.” Joséphine kan zo werken aan een betere toekomst voor haar kinderen.

  Lees meer over
  Democratische Republiek Congo
  Voedsel voor iedereen
 • De bevolking van oost-Congo wordt al jarenlang geterroriseerd. Het gezin van Fumila moest net als duizenden andere gezinnen vluchten. Ze kwamen terecht in een kamp in Mweso, 40 kilometer van huis. Oxfam gaf het gezin eten, zaden en landbouwgereedschap. “We zijn met z’n achten en samen bewerken we het veld”, vertelt Fumila. “Als de kolen en de sla volgroeid zijn, kan ik mijn kinderen te eten geven of de groenten verkopen”. Dat is een eerste stap naar zelfstandigheid.

  Lees meer over
  Democratische Republiek Congo
  Voedsel voor iedereen, Rampen en conflicten
 • In 2016 stond de Democratische Republiek Congo op de 12de laatste plaats in de Human Development Index van de Verenigde Naties. 

In dit land werkt Oxfam aan de volgende thema's met deze partners: