Mali

De Afrikaanse republiek Mali, ten zuiden van de Sahara, is een van de armste landen in de wereld. Negen miljoen Malinezen, ofwel 80 procent van de beroepsbevolking, werken in de landbouw. Toch wordt de bevolking op het platteland geconfronteerd met een permanente voedselonzekerheid. De belangrijkste ongelijkheden komen tot uiting in de toegang tot de gezondheidszorg en het onderwijs. Een groot deel van het land ligt in de Sahelregio. De zeldzame regenval en politieke onrusten bedreigen de bestaanszekerheid en de ontwikkeling van het land.

 • Mali Sexagon

  De Malinese overheid stelt  bepaalde stukken land in de buurt van de Nigerrivier ter beschikking aan de boeren. Die betalen jaarlijks een vast bedrag per hectare die zij er bewerken. “Als de oogsten tegenvallen of vernietigd worden door droogte kunnen de kleine boeren die bijdrage niet betalen en dreigen ze hun land te verliezen,”  zo klinkt het bij het boerensyndicaat SEXAGON.  “Met ons door Oxfam ondersteund project ‘Boer & investeerder’ trachten we dat te voorkomen.”

  Lees meer over
  Mali
  Voedsel voor iedereen
  SEXAGON
 • Mali AOP

  Hamzata Ahmidi, 50, is hoofd van een gezin van tien personen. “Ik bewerk mijn land met een hak omdat ik geen os en geen ploeg heb. In 2012 kon ik slechts 200kg rijst oogsten. Dat was amper genoeg om mijn gezin gedurende een maand eten te geven. De steun van Oxfam is dus heel belangrijk voor ons kleine boeren.” Gezinnen die door de crisis van voorjaar 2013 in Mali getroffen werden, ontvingen pakketten met rijst, doperwten, olie en zout.

  Lees meer over
  Mali
  Voedsel voor iedereen
  AOPP
 • Mali URCAK

  Vrouwelijke producenten  verenigden zich om toegang te krijgen tot land en ze zetten druk op hun echtgenoot om als vereniging te worden opgenomen in de Unie van landbouwcoöperaties (URCAK). “Nu zijn er 16 gemengde en 59 vrouwengroepen. Een groot deel van de financiële middelen komt van vrouwen. Daardoor kunnen wij nu meer gewicht in de schaal werpen,” zegt een tevreden lid van URCAK.  Samen met Oxfam steunt de Unie projecten voor de economische ontwikkeling van vrouwen.

  Lees meer over
  Mali
  Voedsel voor iedereen

Goed opgeleide gezondheidswerkers zijn schaars in Mali: er is slechts 1 vroedvrouw voor 24.000 inwoners. 68 % werkt in het district Bamako.

Basisonderwijs is een prioriteit: 70,7 % van de meisjes gaat naar school, tegenover 89,5 % van de jongens. Meisjes haken vaak vroeger af.

De uitdagingen

De uitdagingen in Mali

Mali ondervindt ernstige moeilijkheden om het welzijn van zijn bevolking te bevorderen. Inwoners in landelijke gebieden kampen met een permanente voedselonzekerheid, als gevolg van armoede, droogte en gebrek aan steun van de overheid. Het land heeft dringend behoefte aan een meer duurzaam en transparant beleid voor landbouw, maar ook in de gezondheidszorg en het onderwijs. De autoriteiten hebben een verschillend beleid ontwikkeld op maat van elke sector, maar samenhang ontbreekt.

Wat doet Oxfam

Wat doet Oxfam in Mali?

Oxfam werkt samen met lokale organisaties om de armoede en kwetsbaarheid van de Malinese bevolking te verminderen. Onze aanpak is erop gericht om de landbouw, duurzame bestaansmiddelen en een goed bestuur te bevorderen. We besteden ook bijzondere aandacht aan de preventie en het beheer van risico’s op rampen. Daarnaast stimuleren we dialoog en samenwerking tussen het middenveld, de overheden, de privésector en internationale organisaties.

Nieuws en Updates

Nieuws

Er zijn geen nieuwsartikels.

In dit land werkt Oxfam aan de volgende thema's met deze partners:

Etienne Godts

64% van de bevolking in Mali leeft onder de armoedegrens, ze woont vooral op het platteland en voedsel is permanent onzeker.

Etienne Godts, Programmabeheerder bij Oxfam-Solidariteit

Lees meer over
Voedsel voor iedereen
Mali