Landroof: Wat als ze morgen je huis, je maaltijd of je identiteit afpakken?

02/03/2016

2,5 miljard mensen zijn afhankelijk van landbouwgrond die ze in hun gemeenschap samen beheren. Het geeft hen eten, onderdak en een culturele identiteit. Oxfam helpt om deze mensen en hun land te beschermen.

Grote multinationals pikken wereldwijd land in van inheemse bewoners. De overheden van die landen laten dat vaak toe, door een zwak landbeleid te voeren. Het fenomeen heet landroof en komt vaak voor bij inheemse gemeenschappen. Mensen die soms al eeuwenlang leven van hun land, maar die niet altijd formele eigendomspapieren kunnen voorleggen.

Landroof = alles kwijt

De gevolgen van landroof: in één klap raken de inheemse gemeenschappen hun eten, huis, tradities, sociale netwerk en culturele identiteit kwijt. Lokale activisten komen op tegen landroof en voor de rechten van deze gemeenschappen. Maar ze worden steeds vaker opgesloten, vervolgd, met de dood bedreigd of soms zelfs voor altijd het zwijgen opgelegd.

Laat van je horen tegen landroof

Oxfam en tientallen andere organisaties geven voortaan meer zichtbaarheid aan gemeenschappen die strijden tegen landroof, met een nieuwe wereldwijde samenwerking tegen landroof: #LandRightsNow. Want overal, elke dag, vechten mensen om hun land en hun natuurlijke grondstoffen te kunnen behouden.

#LandRightsNow wil op 5 jaar tijd de landoppervlakte verdubbelen die in bezit is van lokale gemeenschappen. De ngo's die meedoen aan #LandRightsNow gaan activisten en gemeenschappen helpen om hun land te behouden of terug te winnen.

Europese bedrijven ook betrokken

landroof door socfin. actie in Brussel

Het Belgisch-Luxemburgse palmoliebedrijf SOCFIN wordt al sinds 2011 gelinkt aan landroofpraktijken, onder andere in Sierra Leone. Daar werden onlangs nog 6 lokale activisten die opkwamen tegen landroof veroordeeld tot 5 à 6 maanden gevangenis, zonder proces. Daarom was er vorige week een protestactie voor het Brusselse kantoor van SOCFIN (zie foto). Na de actie in Brussel werd 1 van de 6 activisten vrijgelaten. 

Wil jij er mee voor zorgen dat bedrijven zoals SOCFIN hun landroofbeleid aan banden leggen?
Laat dan van je horen op #LandRightsNow.

Landroof is ook slecht voor het milieu

Veel inheemse gemeenschappen doen aan landbouw in harmonie met het bos waar ze wonen. Ze bewerken het land op een kleinschalige manier, die minder schadelijk is voor het ecosysteem. Het ecosysteem wordt daardoor niet aangetast zoals bij agro-industriële landbouw. Mensen zorgen ook samen voor de grondstoffen in de buurt en zien die niet als individuele eigendom.