Luikse vrouw schenkt erfenis van meer dan 1,2 miljoen euro aan Oxfam-Solidariteit

16/07/2018
De Belgische ngo Oxfam-Solidariteit heeft een schenking ontvangen van meer dan 1,2 miljoen euro. Een inwoonster van de provincie Luik, een weduwe zonder directe wettelijke erfgenamen die anoniem wenste te blijven, stelt haar fortuin ter beschikking van de strijd tegen armoede en ongelijkheid. Het gaat om een recordbedrag in de laatste twintig jaar: het vorige record dateert van 2014 en bedroeg 900.000 euro. 
 
De Luikse vrouw wenste expliciet dat een deel van het geld gebruikt zou worden om armoede in België aan te pakken en meer specifiek in de provincie Luik. Oxfam-Solidariteit zal die wens respecteren. “Een aanzienlijk deel zal gebruikt worden om langdurig werkzoekenden op te leiden binnen onze tweedehandswerking”, zegt Eva Smets van Oxfam-Solidariteit. In de tweedehandswinkels verkoopt Oxfam kleding, accessoires, brocante, boeken en computers en stelt het mensen tewerk die elders moeilijk een job vinden. De opbrengst gaat naar Oxfam-projecten overal ter wereld. 

Meer erfenissen naar het goede doel

Het aantal mensen dat een goed doel opneemt in zijn testament gaat in België al jaren in stijgende lijn. Het totale bedrag is gestegen van zowat 300 miljoen in 2012 naar meer dan 500 miljoen euro in 2017. “Maar we moeten toegeven dat het uitzonderlijk is dat we zo’n grote sommen ontvangen”, zegt Philippe Schyns, verantwoordelijk voor legaten en grote donaties bij Oxfam-Solidariteit. 
 
Het vorige legaat in deze grootteorde bij Oxfam-Solidariteit dateert van 2014. Toen schonk een vrouw uit Eeklo een fortuin van 916.350 euro aan Oxfam-Solidariteit. “In naam van de duizenden mensen die van deze nieuwe gulle gift zullen profiteren, willen we de schenkster dan ook hartelijk bedanken voor deze bijzonder genereuze daad. Dit zal ons de mogelijkheid geven om onze inspanningen tegen de armoede in de wereld nog te versterken, via ons uitgebreid netwerk van partners in het veld”, aldus Schyns. 
 
1 op de 3 mensen op de wereld leeft in armoede. Oxfam is vastbesloten om dat te veranderen door de kracht van mensen te bundelen en dagelijks aan concrete oplossingen te werken. Bij een ramp of conflict redden we levens en helpen we mensen om weer in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. En we voeren campagne, zodat arme mensen invloed krijgen op de lokale en mondiale beslissingen waar ze de gevolgen van ondervinden. Altijd en overal werken we samen met lokale partnerorganisaties en met de meest kwetsbare vrouwen en mannen. Samen roepen we een halt toe aan onrecht dat leidt tot armoede.

Een ngo in uw testament laten opnemen

Oxfam in uw testament opnemen, is een sterke daad om een eerlijker toekomst na te streven, maar daarnaast levert het ook voordelen op vlak van fiscaliteit en successierechten op. Oxfam-Solidariteit werkt samen met testament.be en geeft gratis informatie en advies.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter