Mauritius Leaks: Afrikaanse landen verliezen broodnodige belastinginkomsten door belastingparadijs Mauritius

23/07/2019

Een onderzoek dat vandaag gepubliceerd werd door het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten, toont aan dat multinationals gebruik maken van belastingparadijs Mauritius om in Afrika miljoenen dollars aan belastingen te ontwijken. Een reactie van Maaike Vanmeerhaeghe, beleidsmedewerker fiscaliteit bij Oxfam:

“De Mauritius Leaks zijn een zoveelste voorbeeld van hoe multinationals spelen met belastingregels om hun belastingfactuur te verlagen – en zo enkele van de armste landen ter wereld van broodnodige inkomsten beroven die nodig zijn om kinderen naar school te sturen of zieke mensen de mogelijkheid te geven een dokter te raadplegen.”

Niet alleen door Mauritius, maar ook door andere belastingparadijzen, lopen Afrikaanse landen belastinginkomsten mis. Er is dringend nood aan politieke wil om op wereldwijd niveau de belastingregels te herschrijven. Zo zou er een wereldwijd effectief minimumbelastingtarief moeten komen, dat door alle multinationals betaald wordt, ongeacht waar ze gevestigd zijn. Op die manier kan er een einde komen aan de schadelijke belastingconcurrentie tussen landen, en wordt de stimulans om winsten te verschuiven weggenomen. Dat betekent meteen ook het einde van het business model van belastingparadijzen zoals Mauritius.”

“Europese overheden kunnen en moeten meer druk op Mauritius en andere belastingparadijzen zetten, door de Europese lijst van belastingparadijzen sterker te maken. Meer dan anderhalf jaar nadat Mauritius voor het eerst op de ‘grijze lijst’ van belastingparadijzen van de EU gezet werd, faciliteert het land nog steeds schadelijke belastingontwijking door multinationals. Europese overheden moeten strengere criteria ontwikkelen voor de zwarte en ‘grijze’ lijst, en die koppelen aan doeltreffende sancties tegen belastingparadijzen.

Noot aan de redactie

Mauritius Leaks tonen aan dat multinationals, op kunstmatige maar legale wijze hun winsten verschoven vanuit Afrikaanse landen, waar ze hun activiteiten hebben, naar het belastingparadijs Mauritius, waar buitenlandse inkomsten zoals interestbetalingen slechts aan een zeer laag tarief van 3% belast worden. Onevenwichtige belastingverdragen tussen Mauritius en bepaalde Afrikaanse en Europese landen laten sommige bedrijven bovendien toe om hun belastingtarief nog verder te verlagen.

Mauritius Leaks zijn het resultaat van een wereldwijd onderzoek door het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ). Voor meer informatie zie: https://www.icij.org/investigations/mauritius-leaks/

Sinds 2014 heeft het ICIJ meerdere grote lekken van documenten gepubliceerd, waaronder de Panama Papers en Paradise Papers, die telkens aantonen hoe belastingontduiking en -ontwijking een gangbare manier van zaken doen zijn geworden, over heel de wereld.

Op dit ogenblik onderhandelen een 130-tal landen waaronder meerdere Afrikaanse landen, in de schoot van de OESO en de G20 over internationale belastingregels, waaronder het invoeren van een wereldwijd effectief minimumtarief. Om het verschuiven van winsten tegen te gaan moet dat minimumtarief voldoende hoog zijn en zonder uitzonderingen op een land-per-land basis worden toegepast.

In 2016 al omschreef Oxfam Mauritius als een van de 15 meest problematische belastingparadijzen voor bedrijven ter wereld, in het rapport ‘Tax Battles’. Op 28 mei 2019 lanceerde het internationale Tax Justice Network de Corporate Tax Haven Index (CTHI). Tax Justice Network Africa haalde daarbij Mauritius aan als “een van de belastingparadijzen die tegenover andere Afrikaanse landen het meeste schade aanricht”.

Bedrijfsleningen vanuit Mauritius en negen andere belastingparadijzen naar Afrikaanse landen bedragen in totaal meer dan 80 miljard dollar. Dat wil zeggen dat van elke 6 dollar aan buitenlandse investeringen in Afrika, 1 dollar een bedrijfslening was vanuit een belastingparadijs. Twee infographics die deze informatie hernemen zijn hier te vinden.

Thema: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter