Migranten in Maximiliaanpark hebben warme kleren nodig

25/10/2017

Meer dan 300 migranten die leven in de buurt van het Maximiliaanpark in Brussel, hebben warme kleren nodig. Oxfam roept daarom op om kleding te schenken.

Al enkele maanden leven minstens 300 migranten in de buurt van het Noordstation en het Maximiliaanpark, vlakbij de Dienst Vreemdelingenzaken. Er heerst een toestand van verwarring en spanning: politie-invasies en allerlei vormen van intimidatie zijn er schering en inslag.

Europees beleid faalt

Deze situatie illustreert het Europese beleid, waarbij migratie als een bedreiging wordt gezien die dringend tegengehouden moet worden. Daardoor verdwijnt de aandacht voor de rechten, de waardigheid en een menselijke behandeling van deze mannen en vrouwen naar de achtergrond.

Humanitaire hub

Oxfam-Solidariteit en zes andere organisaties hebben daarom aan het Maximiliaanpark een tijdelijke humanitaire hub ingericht. De migranten kunnen er onder meer terecht voor medische zorgen, dekens en warme kleren en juridische bijstand Oxfam houdt zich bezig met de inzameling en verdeling van kleding en winterspullen. Zonder een voorraad kleren en andere winterspullen kunnen we echter niet veel uitrichten, vandaar oproep om ons warme kleding te schenken. Ook vrijwilligers hebben wij dringend nodig.

Schenk kleding aan migranten:

Wat hebben we nodig?

  • Propere en degelijke winterkleren voor mannen, liefst in donkere kleuren en kleinere maten: kleine en waterdichte jassen, donkere jeans (slim fit, maten 38-44) en trainingsbroeken, thermische onderbroeken, sportschoenen of soepele, waterdichte schoenen (maat 40-46), donkere sweaters met kap,  petten/mutsen, handschoenen, broeksriemen, sjaals, boxershorts en kousen.
  • Propere en degelijke slaapzakken en dekens die tegen wintertemperaturen bestand zijn.
  • En ook nog deze spullen: slaapmatten, rugzakken, paraplu's, handdoeken en kussenslopen.

Opgelet: Ander materiaal kunnen we op dit moment niet gebruiken. Alle kleding of spullen die niet nodig zijn, nemen onnodige plaats in en zorgen voor extra sorteerwerk. Gelieve dus zeker deze lijst goed te bekijken voor je je schenking binnenbrengt. 

Waar kan je de kleren naartoe brengen?

  • Naar Brussel: naar het sorteercentrum van Oxfam aan de Fernand Demetskaai 47, 1070 Anderlecht – van maandag tot vrijdag (tussen 8 en 16uur)
  • In Vlaanderen en Wallonië: in eender welke tweedehandswinkel van Oxfam. (Let op: Oxfam-Wereldwinkels horen daar niet bij.) Zoek de Oxfam-tweedehandswinkel bij jou in de buurt.

Word vrijwilliger:

We hebben dringend vrijwilligers nodig om te helpen met de sortering en verdeling van kleren. Alle info vind je via deze link. Ben je beschikbaar? Stuur dan een mail naar Patricia (ple@oxfamsol.be)

Thema: