Mee op de bres voor onze Cambodjaanse partners

13/02/2014

Op 10 februari verzamelden een honderdtal militanten van vakbonden, schoneklerencampagne en ngo’s, waaronder Oxfam, voor de Cambodjaanse ambassade in Brussel. Ze eisten de vrijlating van Cambodjaanse betogers die nu zonder enige vorm van proces in de gevangenis zitten.

Onze partner C.CAWDU in Cambodja riep op 24 december 2013 samen met andere vakbondsfederaties een nationale staking uit. Hun eis: een minimumloon van 160 dollar per maand. Na 10 dagen van massale protesten sloeg de overheid de staking met geweld de kop in.

Staken voor een waardig loon

Sinds 2010 is het minimumloon in Cambodja 80 dollar per maand. Maar volgens een onderzoek dat je er van minder dan 160 dollar per maand niet kan leven. De vakbonden eisten met alle partijen rond de tafel te gaan zitten, en dat gebeurde op 24 december vorig jaar. De vergadering duurde nauwelijks een half uurtje en er kwam een akkoord over slechts 95 dollar. Goed om weten is dat er slechts 2 op de 7 onafhankelijke democratische vakbonden in het vergadercomité zetelen, de anderen leunen aan bij overheid of werkgevers.

De volgende dag bleek al een kwart van de textielarbeiders in staking. Tegen het einde van het jaar lag nagenoeg de hele sector plat. Ook andere industriële sectoren sloten zich aan bij de strijd. Werkers snakken niet alleen naar een hoger inkomen, maar naar een land vrij van vakbondsintimidatie en een eerlijke kans om hun rechten te verdedigen. Op 29 december protesteerden daarom naar schatting een half miljoen mensen.

4 doden, 38 gewonden, 21 gevangen

Ondertussen, kwamen de drie partijen opnieuw met een voorstel: 100 dollar per maand. Niemand die zich hier kon in vinden en er werd opgeroepen tot nieuwe protesten. 10 mensen werden uiteindelijk gearresteerd, onder meer de leider van IDEA, de vereniging voor werkers in de informele sector en partner van Oxfam. Hetzelfde scenario herhaalde zich de volgende dag. Dan werden er andere middelen ingezet: elektrische staven, matrakken, traangas, automatische geweren. De meeste werkers repten zich huiswaarts. Anderen wierpen barricaden op.

Ondertussen kennen we het gevolg: 4 doden, 1 vermiste en 38 zwaar gewonden. 21 mensen zitten tot de dag van vandaag zonder enige vorm van proces in de gevangenis. Hun vrijlating op borgtocht werd geweigerd, ondanks een zware internationale druk op de regering. Noch de overheid, noch de werkgevers hebben enig begrip getoond voor de hopeloze toestand van de arbeiders.

Daarom deed Oxfam ook mee aan de protestactie voor de Cambodjaanse ambassade in Brussel. Op hetzelfde moment vonden overal ter wereld gelijkaardige acties plaats.

Meer informatie op: http://www.cleanclothes.org/

 

Land: 
Partner: