Met tromgeroffel naar Mosul: “Vranckx helpt hoop in Irak terug op te bouwen”

28/09/2017

Rudi Vranckx en zijn team filmden op 27 juni hoe muziekleraar Nabil ‘Imagine’ van John Lennon speelde in een vernielde muziekschool in Mosul, Irak. Al snel werd een inzamelactie van instrumenten op poten gezet om de muziekschool terug leven inblazen. Vranckx kon 100 instrumenten overbrengen naar Irak, en Oxfam zorgt op 30 september voor het transport naar Mosul.

“De instrumenten zijn nu ondergebracht in het Oxfam-depot in Erbil,” vertelt Catherine De Bock, humanitair beleidsmedewerker bij Oxfam-Solidariteit. “Wij organiseren het transport van de instrumenten naar Mosul.”“Deze actie geeft hoop en getuigt van solidariteit voor de mensen in Irak. Ze helpt om de vernielde dorpen, de samenleving en de hoop in Irak opnieuw op te bouwen.”

In Irak sinds de jaren 90

Oxfam is sinds de jaren negentig aanwezig in Irak. We voorzien er noodhulp, versterken lokale ngo’s, helpen vrouwen op te komen voor hun rechten en streven mee een duurzame oplossing van de verschillende conflicten na.

We hebben onze activiteiten in Irak nu uitgebreid naar de gebieden die het meest impact ondervinden van het conflict met IS. Oxfam ondersteunt mensen die gevlucht zijn voor IS en de gemeenschappen die hen opvangen. Op dit moment besteden we ook extra aandacht naar de mensen die ervoor kiezen om terug te keren naar hun vroegere dorpen.

Wat doet Oxfam op dit moment in Irak?

Sinds september 2016 heeft Oxfam meer dan 650.000 mensen kunnen helpen:

  • we hebben gezorgd voor een eerlijke en veilige toegang tot water en sanitaire voorzieningen
  • meer toegang tot voedsel en inkomen
  • we helpen om burgers en hun rechten te beschermen
  • we geven extra aandacht aan gendergelijkheid en de rechten van vrouwen in Irak

Oxfam wil ook dat de slachtoffers van de conflicten in Irak gehoord worden. We hebben onder andere gesproken met jongeren die terugkeerden naar hun dorp.

“Deze jongeren hebben veel meegemaakt”, vertelt Catherine De Bock. “Ze kijken hoopvol naar de toekomst maar hebben het nog steeds niet gemakkelijk. Het zijn initiatieven zoals dat van Vranckx die mee bouwen aan hun toekomstperspectieven.”

De verhalen van jongeren in Irak: Project ‘Generation 2000’

De jongeren die sinds 2000 geboren zijn, zijn opgegroeid tijdens en na de Amerikaanse invasie van Irak. Ze zijn tussen de15 en 22 jaar oud, en ze zijn de belangrijkste slachtoffers van de vele oorlogen in Irak.

In de Youtube-video ‘Generation 2000’ (een project met medewerking van Oxfam) vertellen deze jongeren over het leven onder en na IS. Ze hebben het moeilijk om de draad terug op te pikken, ook nu verschillende dorpen heroverd werden en veel families teruggekeerd zijn.  

Oxfam heeft daarom plannen om in Irak specifieke programma’s op te starten voor jongeren, om hun problemen te begrijpen en hen te ondersteunen. We helpen deze generatie jongeren nieuwe kansen geven en aan stabiliteit te bouwen, door scholen weer op te bouwen, werkgelegenheid te creëren en psychologische bijstand te verlenen.

Extra :

- U kan de video over het project “Generation 2000” hier bekijken.

- Na de overname van IS in 2014 gaf Oxfam voornamelijk steun aan politiek betwiste gebieden in Kirkuk, Diyala en Salahadin. Oxfam heeft momenteel 4 kantoren in Irak: in Erbil, Kalar, Kirkuk en Bagdad. We ondersteunen programma’s in Diyala, Kirkuk, Ninewa en Salah al-Din.

- Minstens 3,5 miljoen mensen in Irak zijn weggevlucht na 35 jaar oorlog, conflict, sancties en de recente overname door IS. Meer dan 10 miljoen mensen, waarvan ongeveer de helft kinderen zijn, hebben humanitaire hulp nodig.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter