Migranten op de Griekse eilanden worden onmenselijk behandeld

24/11/2017

Meer dan 15.000 mensen zitten vast op de Griekse eilanden in onmenselijke omstandigheden, en de winter staat voor de deur. Oxfam roept op om de asielzoekers onmiddellijk over te brengen naar het Griekse vasteland.

Duizenden migranten zitten vast in overbevolkte kampen op de Griekse eilanden Lesbos, Chios, Samos, Kos en Lores. Ze slapen er soms met z'n zevenen in lichte zomertentjes, bedoeld voor 2 personen, en dat met de winter in het verschiet. Toiletten zijn verstopt en lopen over van de urine en uitwerpselen. In de kampen op de Griekse eilanden heerst ook een sfeer van intimidatie en het aantal zelfmoorden stijgt.

Bovendien hebben de mensen in de kampen niet genoeg toegang tot informatie en juridische hulp. De Griekse regering zet deze migranten vaak ook onder druk om terug te keren naar hun land van herkomst, in plaats van asiel aan te vragen.

Wat doet de Europese Unie? 

In maart 2016 hebben de Europese leiders een akkoord gesloten met Turkije. De Griekse overheid mag daardoor alle illegale migranten die via Turkije Griekenland zijn binnengekomen, terugsturen naar Turkije.

Europa heeft ook hotspots ingericht op de Griekse eilanden. De bedoeling is om de identificatie en registratie van nieuwkomers vlotter te laten verlopen, maar in de praktijk worden migranten langdurig opgesloten in overbevolkte en mensonwaardige hotspots.

Griekenland slaagt er niet in om de nieuwkomers op de eilanden op een waardige manier te behandelen. Maar toch laat de Griekse regering migranten niet toe tot het Griekse vasteland, uit schrik dat ze hen daarna niet meer kunnen terugsturen naar Turkije. Turkije neemt namelijk enkel migranten aan die van de Griekse eilanden komen, en niet van het vasteland.

Wat moet er dringend gedaan worden?

Oxfam en 21 andere ngo’s roepen de Europese Unie (EU) op om asielzoekers op de eilanden onmiddellijk over te plaatsen naar het Griekse vasteland.

Daarnaast moet er meer steun komen voor de Griekse regering om te kunnen garanderen dat migranten op een menselijke manier worden opgevangen.

Wat doet Oxfam voor migranten?

Oxfam spoort de Griekse en Europese leiders aan om hun beleid te veranderen. Maar we helpen ook mensen ter plaatse. Op Lesbos bieden we bijvoorbeeld bescherming en gratis juridische bijstand (bv. in de form van info-folders) aan migranten en asielzoekers tijdens de verschillende fases van hun asielproces, met de hulp van lokale partners .

Tussen oktober 2015 en juli 2016 schoten we op Lesbos pas aangekomen migranten te hulp, zowel in de Moria-hotspot als bij het onthaalcentrum Kara Tepe. We deelden eten en hygiënekits uit en installeerden sanitair. Zo kunnen we mensen die aankomen in Griekenland meer veiligheid en waardigheid bieden.

Thema: