Nepalese berggidsen wijzen noodhulp de weg

25/05/2015

Nepalese berggidsen en dragers hebben hulporganisatie Oxfam geholpen om 2,5 ton aan noodhulpgoederen tot bij de meest afgelegen dorpen te krijgen. Levensreddende hulp voor de slachtoffers, maar ook broodnodige tewerkstelling voor Nepalezen die de draad weer willen oppikken.

Oxfam werkt met Nepalese gidsen en dragers in het Gorkha-district, één van de zwaarst getroffen regio’s bij de aardbeving. 9 op de 10 huizen zijn er verwoest en hele gemeenschappen zijn afgesneden van de bewoonde wereld door landverschuivingen.

Op zondag 17 mei trok het eerste team van dragers en berggidsen van het verwoeste Barpak, het epicentrum van de eerste beving, naar Laprak, een dorpje op 2700m boven zeeniveau. Vier uur lang droegen ze 2,5 ton aan hulpgoederen, voornamelijk tenten en hygiënekits, voor de slachtoffers die zich daar schuil hielden. Oxfam is van plan om zo snel mogelijk gelijkaardige transporten op te zetten naar andere afgelegen gebieden.    

Pieter De Schepper, coördinator humanitaire hulp bij Oxfam-Solidariteit:

“We hebben een beroep gedaan op de kennis en ervaring van Nepal’s bekende berggidsen om te garanderen dat de hulp tot bij de mensen geraakt die hem het meest nodig hebben. Dat is niet alleen een effectieve manier van hulpverlening, maar ook een kans op een job en dus loon voor de dragers, die nu veel moeilijker werk vinden dan voor de aardbeving. We moeten er alles aan doen om mensen te voorzien van alle nodige hulp vóór de moessons arriveren. Er is geen tijd te verliezen.”

Oxfam heeft in de eerste maand na de aardbeving 150.000 mensen bereikt met zuiver water, onderdak en voedsel. De organisatie leverde zuiver water aan 30.000 mensen in de Kathmandu Vallei, en voorzag voldoende tenten voor meer dan 50.000 slachtoffers in Gorkha, Dading, Nuwakot en Sindupalchok. In Nuwakot verdeelde Oxfam ook voedselpakketten met rijst, linzen en olie naar meer dan 25.000 mensen.  

"Nepal krijgt over de komende drie maanden zowat 80% van de jaarlijkse neerslag te verwerken. Onze topprioriteit is dan ook om ervoor te zorgen dat iedereen een veilig onderkomen heeft. We hebben ook rijstzaad verdeeld aan boeren, die moeten planten vooraleer de regens komen. Twee op drie Nepalezen zijn voor hun overleven afhankelijk van wat ze op hun eigen veldjes planten. Veel van hen hebben hun naasten verloren in de aardbeving, maar ook hun huis, gewassen en zaden. Als we niet snel actie ondernemen, verliezen ze nu ook de oogst van volgend jaar, en worden ze helemaal afhankelijk van de hulp. We moeten noodhulp blijven leveren, maar tegelijkertijd ook verder kijken en denken aan heropbouw. Mensen moeten hun leven terug in handen kunnen nemen."

Oxfam wil de komende weken alles bij elkaar 400.000 mensen bereiken, vooraleer de regens beginnen. De volgende drie jaar gaat de organisatie een hulp- en heropbouwpakket ter waarde van 56 miljoen USD uitvoeren in Nepal. Tot dusver is daarvan 40 miljoen euro ingezameld, grotendeels dankzij de vrijgevigheid van burgers wereldwijd.

Oxfam-Solidariteit maakt deel uit van het Consortium 12-12, dat de noodhulpactie SOS Nepal organiseert. Giften zijn welkom op BE19 0000 0000 1212 van Consortium 12-12, 1210 Brussel en digitaal via www.1212.be.

Extra
Beelden van de hulpverlening met berggidsen en dragers, zijn beschikbaar via: http://wordsandpictures.oxfam.org.uk/?c=18655&k=6dd705f09b

Perscontact
Pieter De Schepper
Coördinator humanitaire hulp
Oxfam-Solidariteit
0473 67 63 64
pde@oxfamsol.be

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter