NGO’s verwelkomen Belgische bijdrage aan klimaatfonds voor ontwikkelingslanden

11/12/2019

Minister Marghem kondigde vandaag, woensdag 11 december, tijdens haar speech op de klimaattop in Madrid een bijdrage van 100 miljoen euro voor het Green Climate Fund aan. 11.11.11 en Oxfam-solidariteit verwelkomen de bijdrage aan dit belangrijk internationaal klimaatfonds voor ontwikkelingslanden. “Het is nu aan de  regio's  om ook hun  bijdrage te leveren”, zegt Lien Vandamme van 11.11.11.

Het Green Climate Fund werd opgericht  als belangrijkste instrument voor  de internationale klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden. Deze landen hebben het minst bijgedragen aan de klimaatcrisis maar dragen er de zwaarste gevolgen van.

In de eerste periode van het Green Climate Fund (2014-2018)  zorgden zowel de federale regering als de regio's voor middelen aan het fonds. De federale regering droeg toen 50 miljoen euro bij en verdubbelt nu dus zijn bijdrage. "We verwachten dat nu ook de regio's naar voor komen met nieuwe engagementen, om te kunnen spreken van een echte Belgische verdubbeling" zegt Lien Vandamme van 11.11.11. Dit moet bijkomend zijn aan de engagementen die de regio’s al hebben gedaan voor het Adaptation Fund.

Het is immers een belangrijk politiek moment voor het fonds, dat een herfinancieringsproces lanceerde. “Die middelen zijn noodzakelijk, zodat het fonds verder kan met het uitvoeren van projecten voor aanpassing in kwetsbare landen en koolstofarme ontwikkeling,” zegt Inès Ayari van Oxfam-solidariteit. Er wordt daarom naar rijke landen gekeken om zich te engageren voor minstens dubbel zo veel als hun bijdrage aan het fonds in de eerste periode.

Een bevestiging van deze landen dat ze hun beloftes inzake internationale klimaatfinanciering zullen nakomen is cruciaal voor het vertrouwen tijdens de klimaatonderhandelingen in Madrid en het mogelijk maken van een verhoogde ambitie van ontwikkelingslanden. Een maand voor 2020 zijn we immers ver af van de doelstelling om jaarlijks 100 miljard dollar per jaar te voorzien voor de internationale klimaatfinanciering.

 

Thema: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter