Nieuw EU-voorstel laat meeste techreuzen ontsnappen aan digitale belasting

04/12/2018

De ministers van Financiën van de EU zijn er vandaag niet in geslaagd een akkoord te vinden over een belasting op digitale diensten. Een akkoord had ervoor kunnen zorgen dat grote technologiebedrijven een kleine belasting zouden moeten betalen. In plaats daarvan hebben Frankrijk en Duitsland een verzwakt nieuw voorstel gepresenteerd om enkel online advertenties te belasten.

Maaike Vanmeerhaeghe, beleidsmedewerker fiscaliteit bij Oxfam-Solidariteit, reageert:

"Dit verzwakt voorstel zal de meeste techreuzen laten ontsnappen aan de nieuwe belasting. Grote technologische bedrijven zullen de komende jaren grotendeels onbelast blijven, terwijl regeringen onderhandelen over structurele oplossingen om het fiscaal systeem aan te passen aan de 21e-eeuwse economie.”

“Dit gebrek aan daadkracht is een grote teleurstelling. Onder de huidige regels genereren veel grote technologiebedrijven enorme winsten, maar betalen amper belastingen in de landen waarin ze actief zijn. Dit is onaanvaardbaar in een wereld waar ongelijkheid toeneemt en op publieke diensten of sociale bescherming wordt bespaard. Wanneer multinationals hun deel van de belasting niet betalen, zijn het gewone burgers in de EU en elders die de prijs betalen.”

"Het is nu essentieel dat EU-lidstaten samenwerken met andere regeringen om snel een wereldwijde, langetermijnoplossing voor ons verouderde belastingstelsel te vinden. Dit mag niet alleen onderhandeld worden door rijke landen onderling - ontwikkelingslanden moeten gelijke inspraak hebben. "

Noot aan de redactie:

  • Maaike Vanmeerhaeghe is beschikbaar om meer toelichting te geven indien gewenst.
  • De Europese Commissie had een voorstel op tafel gelegd om op korte termijn technologische bedrijven te belasten, gebaseerd op hun omzet en de locatie van hun gebruikers. Het ging om een belasting van 3% op techreuzen met een wereldwijde omzet van minstens 750 miljoen euro en een EU-omzet van meer dan 50 miljoen euro. De Commissie wilde drie types activiteiten belasten.
  • In het kader van de ECOFIN was er ook overleg tussen 10 ministers van Financiën over de financiële transactietaks. Frankrijk en Duitsland legden een nieuw voorstel op tafel. Het gaat om sterke uitholling van het huidige voorstel, dat minder opbrengsten zal genereren. De inkomsten zouden niet gebruikt worden om de strijd tegen armoede en klimaatverandering te financieren, maar gelinkt worden aan het budget van de Eurozone.

 

Thema: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter