Nigeria : Boko Haram jaagt miljoenen op de vlucht

19/09/2016

Hassan, Zarah, Shettima en 2,7 miljoen anderen hebben alles achter moeten laten voor het geweld van de gewapende groep Boko Haram in West-Afrika. Oxfam is ter plaatse en deelt drinkwater en voedsel uit. Maar er is enorm veel hulp nodig.

Doe nu een gift

20 mensen in 2 kamers

Hassan Ibrahim is ondernemer uit Nigeria. Op zijn 45ste had hij 2 bakkerijen en zijn eigen supermarkt. Hij had dertig mensen in het werk.

Op een nacht kwamen soldaten hem waarschuwen dat Boko Haram zijn stad naderde. De volgende morgen verliet zowat iedereen de stad. Ze namen alles van bezittingen mee wat ze maar konden meenemen. Hassan zorgde ervoor dat zijn familie met een vrachtwagen kon vluchten naar Maiduguri, een stad in het noordoosten van Nigeria. Zelf ging hij te voet. Hij was een week onderweg.

Van de 5.000 inwoners van zijn stad zijn er maar 25 gebleven. 15 inwoners zijn er gestorven en de stad is volledig verwoest. Toch wil Hassan zo snel mogelijk terug. Hij verblijft nu al 1,5 jaar in moeilijke omstandigheden in het vluchtelingenkamp Farm Center in Maiduguri. Er leven meer dan 13.000 andere ontheemde families.

"Hier zo blijven leven, dat is onvoorstelbaar. Ik kan er maar niet van over dat we alles kwijt zijn. Mijn familie bestaat uit meer dan 20 mensen. We wonen op dit moment samen in 2 kamers, in een onafgewerkt gebouw..."

Waterzakken om de huur te betalen

Zarah Isa had vroeger de gewoonte om het eten voor haar gezin samen met haar man te kweken, op hun eigen grond.

3 jaar geleden viel Boko Haram het dorp aan waar ze woonde. Ze vermoordden haar man. Zarah sloeg op de vlucht met haar 6 kinderen. Een maand lang hielden ze zich schuil in een bos, voor ze de stad Maiduguri bereikten.

Zarah woont nu samen met de kinderen in een kleine kamer met een dak met gaten. Ze is 50 en het lukt haar niet om werk te vinden. Te oud, krijgt ze te horen. Daardoor heeft ze al 3 maanden haar huur niet kunnen betalen.

De oudste dochter van Zarah springt daarom bij: ze koopt zakjes water en verkoopt die door op straat. Als ze niet genoeg, verdient moet ze bedelen - net als haar broers en zussen.

"Alles wat ik wil is eten. Ik zie niet graag dat mijn kinderen honger lijden. Ik ben klaar om vandaag nog naar huis te gaan, als de regering onze veiligheid garandeert. Daar kunnen we tenminste ons eigen voedsel kweken op onze grond."

3 dollar voor 3 dagen werken

Shettima, is de 50 al voorbij. Tot voor kort had hij 2 jobs. Van huis uit was hij boer, maar hij werkte ook in de steenkoolindustrie. Zo kon hij zijn 3 kinderen naar school sturen. Op een dag kon hij zelfs een koe verkopen, die hem een mooie som geld opleverde.

Maar toen vernam Shettima dat het Boko Haram ter ore was gekomen dat hij een mooi bedrag in handen had. En dat de terreurorganisatie hem daarom zocht. Shettima besloot om te vluchten met zijn familie, naar de stad Maiduguri.

Shettima woont vandaag in een hut die hij gemaakt heeft van golfplaten en stukken hout. Hij is dagloner in een steenkoolbedrijf, dat de ontheemden zelf hebben opgezet in samenwerking met de bevolking van Maiduguri.

Voor 3 dagen werk verdient Shettima 3 dollar. Hij krijgt ook humanitaire hulp, maar het is niet genoeg om zijn gezin alles te geven wat het nodig heeft. Shettima maakt zich vooral zorgen over de toekomst van zijn kinderen. Hij hoopt dat hij snel terug naar huis kan, om zijn dorp weer op te bouwen.

Oxfam geeft vitale hulp

Doe nu een gift

Oxfam deelt drinkwater en eten uit aan de meest kwetsbare mensen in Nigeria, Niger en Tsjaad. Maar deze crisis is enorm. We hebben ook jouw steun nodig.

De projecten van Oxfam in Niger krijgen financiële steun van de Departement Internationaal Vlaanderen. De projecten van Oxfam in Tsjaad krijgen financiële steun van de provincie Vlaams-Brabant.

Afbeeldingsresultaat voor Departement Internationaal Vlaanderen         Afbeeldingsresultaat voor provincie vlaams brabant