Noodhulp Oxfam arriveert in Nepal

aardbeving
27/04/2015

Oxfam start vandaag noodhulpleveringen aan duizenden slachtoffers van de verwoestende aardbeving in Nepal. We maken meteen ook 50.000 euro vrij om de noodhulp te ondersteunen.

Alles is in gereedheid gebracht om zuiver water en sanitaire voorzieningen te leveren  aan duizenden mensen. Zowat 30.000 mensen wonen momenteel in 16 opvangkampen, die de overheid organiseerde. Uit schrik voor naschokken willen ze voorlopig niet naar huis terug.

Cecilia Keizer, Nederlandse en directrice van Oxfam in Nepal :

« Er blijven naschokken opduiken, de laatste gisterennamiddag nog, 6.8 op de schaal van Richter. Vannacht hebben opnieuw duizenden mensen op straat geslapen. »

De naschokken en schade aan het wegennet maken het enorm moeilijk om afgelegen dorpen te bereiken. Telefoonlijnen zijn afgesneden en water- en stroomvoorzieningen zijn zwaar beschadigd. Intussen stijgt de dodentol. Er is dringend nood aan toegang tot veilig drinkwater, sanitaire voorzieningen en voedselhulp – voor Oxfam meteen de topprioriteiten.

« We slagen er nu al in om de inwoners van Kathmandu te bereiken, maar op grote schaal hulp voorzien in de zwaarst getroffen gebieden, is een loodzware opdracht. Veel grote wegen zijn zwaar beschadigd. Veel van onze medewerkers weten nog niets over hun eigen partners en familie. Momenteel is de dodentol louter gebaseerd op het aantal slachtoffers in de vallei van Kathmandu. Ik vrees dat dat slechts het topje van de ijsberg is. »

Van de 16 opvangkampen in de vallei van Kathmandu, zijn er 9 in Kathmandu zelf, 4 in Latipur en 3 in Bhaktapur. Oxfam werkt samen met UNICEF en begint vandaag met de bouw van sanitaire voorzieningen in Tudikhel (Bhaktapur). Daarmee wil de hulporganisatie alvast 1500 tot 2000 mensen bereiken in die regio alleen.

Pieter De Schepper, humanitair coördinator bij Oxfam-Solidariteit:

« We gaan er in de eerste plaats voor zorgen dat slachtoffers de meest geschikte noodhulp krijgen en dat we een uitbraak van ziekten kunnen voorkomen, door zuiver water en sanitaire installaties te leveren. Honderdduizenden daklozen hebben dringend nood aan hulp – velen van hen vrouwen en kinderen die gedwongen overnachten onder de blote hemel, zonder voedsel, drinkwater of onderdak.»

Oxfam organiseert de noodhulpoperaties vanuit India, Thailand en het Verenigd Koninkrijk. Een team van technische experten vanuit het VK is intussen aangekomen in Nepal met zuiver water, sanitaire voorzieningen en noodhulpvoorraden.


Oxfam-Solidariteit maakt met onmiddellijke ingang 50.000 euro vrij voor de noodhulpactie, en lanceert een oproep naar de Belgische bevolking.

Oxfam is lid van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties 12-12.