Ongelijkheid schaadt de gezondheid

Uit ons nieuw rapport blijkt dat de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt. Superrijken en multinationals worden steeds minder belast terwijl de uitgaven voor openbare diensten zoals gezondheidszorg en onderwijs worden afgebouwd.

Na het bestuderen van de financiële informatie van de 4 grootste farmabedrijven (Johnson & Johnson, Pfizer, Abbott en Merck & Co) in 20 landen kwam Oxfam tot de conclusie dat farmaceutische bedrijven op grote schaal belastingen ontwijken. Daarom heeft Oxfam een petitie opgezet om Johnson & Johnson te overhalen eerlijke belastingen te betalen.

Farmareuzen ontwijken belastingen op grote schaal

Farmaceutische bedrijven gebruiken vermoedelijk belastingparadijzen om belastingen te ontwijken. Wat toont research van Oxfam aan?

  • De 4 grootste farmabedrijven (Johnson & Johnson, Pfizer, Abbott en Merck & Co) ontweken naar schatting samen tot 3,5 miljard euro aan belastingen.
  • Janssen Pharmaceutica, onderdeel van Johnson & Johnson, betaalde van 2013 tot 2015 amper 1 à 2 % belastingen in België. Op dat moment was het officiële belastingtarief voor bedrijven in België 33,99%.

Medicijnen veel te duur verkocht

Daarnaast maken die farmaceutische bedrijven hun medicatie ook véél te duur. Janssen Pharmaceutica heeft bijvoorbeeld een geneesmiddel tegen tuberculose dat tot 708 euro kost in Zuid-Afrika. Een generische variant ervan kan verkocht worden voor amper 41 euro.

De slachtoffers van de belastingontwijking

Dat zijn gewone mensen zoals wij, zowel in de Verenigde Staten als in België, maar ook in Vietnam, Congo en Bolivia. Want als multinationals belastingen ontwijken, hebben overheden minder geld voor openbare diensten die iederéén ten goede komen.
Samen dringen we erop aan dat superrijken en multinationals eerlijk hun belastingen betalen. Het vrijgekomen budget moet geïnvesteerd worden in het algemeen welzijn via openbare diensten zoals gezondheidszorg en onderwijs. Zo'n diensten kunnen miljoenen mensen helpen om uit de armoede te raken.

Eis eerlijke belastingen

Teken mee en vraag aan Johnson & Johnson om te stoppen met belastingen te ontwijken, om geneesmiddelen betaalbaarder te maken en om te stoppen met al het gelobby bij politici voor hun eigen gewin. Pas als wij, de klanten, farmaceutische bedrijven duidelijk maken dat we dat eisen, zullen ze hun aanpak veranderen.

Samen gaan we voor eerlijke belastingen en eerlijke gezondheidszorg.

 

Beste farmareuzen, beste Johnson & Johnson: betaal uw belastingen.

De grootste farmaceutische bedrijven ter wereld, waaronder ook uw bedrijf, zorgen er door belastingen te ontwijken voor dat miljarden euro’s niet naar gewone mensen kunnen gaan. Overheden kunnen dat geld gebruiken om gezondheidszorg mee te betalen. Tegelijkertijd hebben arme mensen in veel landen moeite om de kosten te betalen voor de behandeling van ziektes die perfect te genezen zijn en voor bepaalde, té dure medicijnen.

Vrouwen en meisjes zijn het eerste slachtoffer van belastingontwijking. Ze hebben een grotere nood aan gezondheidszorg, en het zijn zij die werk en/of studies moeten laten vallen om voor zieke familieleden te zorgen.

Niemand zou zijn kinderen moeten zien lijden onder een gebrek aan medische zorgen, of moeten kiezen tussen eten kopen of de medicijnen die nodig zijn om in leven te blijven. Als burger en consument heb ik een stem. Door deze petitie te ondertekenen, eis ik dat u als farmabedrijf uw gedrag verandert en ook eerlijke belastingen begint te betalen. Johnson & Johnson: u bent een van de grootste farmabedrijven ter wereld. U verkoopt heel wat producten die we kennen en gebruiken. U ontwijkt ook belastingen op grote schaal en beïnvloedt het fiscaal beleid, zodat dat zoveel mogelijk in uw voordeel werkt. Zelf zegt u dat u een rechtvaardige bijdrage levert, maar uw eigen financiële verslagen vertellen een ander verhaal.

Ik wil dat u bij Johnson & Johnson, moederbedrijf van Janssen Farmaceutica:

  • eerlijke belastingen gaat betalen
  • stopt met het overheidsbeleid zo te beïnvloeden ten voordele van uw eigen winsten
  • ervoor zorgt dat uw medicijnen betaalbaar worden voor wie ze nodig heeft
  • Op die manier kan uw bedrijf mee zorgen voor een wereld waarin iedereen toegang heeft tot de nodige, goede gezondheidszorgen.