Onstilbare rijkdom: altijd maar meer voor wie alles al heeft

De wereldwijde rijkdom is steeds meer in handen van een kleine, rijke elite. De extreme ongelijkheid wordt steeds groter. Dit rapport legt uit hoe dat komt en op basis van welke gegevens Oxfam werkt.

Een kleine, rijke elite heeft haar vermogen verworven en bestendigd door ha aractiviteiten in een aantal belangrijke economische sectoren. Het gaat onder andere om de financiële sector, verzekeringen, de farmasector en gezondheidszorg.

Bedrijven uit deze sectoren spenderen jaarlijks miljoenen dollars aan lobbywerk, om een beleidsomgeving te creëren dat hun belangen beschermt en verder verhoogt.

De meest succesvolle lobby-activiteiten in de Verenigde Staten gebeuren bij het budget en bij belastingkwesties. In beide gevallen gaat het om overheidsmiddelen. Die zouden gebruikt moeten worden ten voordele van de hele bevolking, niet in het belang van enkele machtige lobbyisten.

Dit rapport legt uit op basis van welke methodologie en gegevensbronnen Oxfam tot deze conclusies komt. Het legt onder andere uit hoe Oxfam in 2014 berekend heeft dat 85 rijke mensen evenveel rijkdom verdienen als de armste helft van de wereldbevolking.

Publicatiedatum: 
19/01/2015
Download (248.2 KB)
Thema: