Ook in Bolivia staat het Amazonewoud in lichterlaaie

Amazonia Fires
23/09/2019

De branden die het Amazonewoud teisteren, woeden niet alleen in Brazilië. Ze verspreiden zich ook in Bolivia, waar brandweerlieden het vuur nog altijd bestrijden. Sinds mei heeft het land al 2,1 miljoen hectare bos – of 2/3 van de totale oppervlakte van België – in rook zien opgaan. Een ware ramp zowel voor het klimaat als voor de lokale gemeenschappen.

Als gevolg van de uitzonderlijk droge zomer in de regio zijn de verschillende brandhaarden in augustus uitgegroeid tot oncontroleerbare branden. Daardoor verloren inheemse gemeenschappen hun woonomgeving. Duizenden dieren waarmee de landbouw(st)ers in hun levensonderhoud voorzien, zijn verkoold. Vrouwen en mannen die hun oogst in rook zagen opgaan, hebben niets meer te eten en veel mensen beschikken niet langer over drinkbaar water.

Dat is momenteel het geval voor de landbouwgemeenschappen van de Chiquitanía - een tropisch woud met een enorme biodiversiteit – aan wie Oxfam en zijn lokale Boliviaanse partner water en voedsel bezorgen.

Wat Oxfam ter plaatse doet

“Sinds eind augustus hebben we in de gemeente San Ignacio eten en 40 tanks met drinkwater geleverd aan 11 gemeenschappen die getroffen zijn door de branden”, vertelt Carlos Aguilar, directeur van Oxfam in Bolivia.

2.000 gezinnen uit 9 gemeenten hebben dringend hulp nodig. De komende dagen gaan we:

  • Drinkwater en voedselhulp bieden aan 1.000 gezinnen.
  • Toiletten installeren en de getroffenen wijzen op de hygiëneregels om epidemieën te voorkomen.
  • De getroffen boeren en boerinnen helpen om genoeg eten te produceren voor hun familie.

Schenk nu

Amazonia Fires

“Het woud is ons hele leven en de toekomst van onze kinderen. Wat er hier gebeurt, is verschrikkelijk, zowel voor mij en mijn gezin als voor de hele wereld. Zonder de natuur om ons heen stellen we in deze wereld niets voor”, zegt Ronald Picolomini, een inwoner van San Ignacio die tijdelijk brandweerman is geworden om zijn dorp te redden.

De agro-industrie tegenover de kleinschalige landbouw

Deze ramp is een duidelijk gevolg van de verwoestende effecten van de industriële landbouw en de intensieve veeteelt in het Amazonegebied. De voorbije 30 jaar is de ontbossing in Bolivia alleen maar toegenomen. In de jaren ‘90 ging het om 150.000 hectare gekapt bos per jaar, in 2017 was er al sprake van bijna 350.000 hectare bos. Het kappen van de bomen versnelt de klimaatopwarming, want het CO2 die de bomen normaal opnemen, blijft nu in de atmosfeer hangen.

Amazonia Fires

Dringende uitdagingen voor klimaat en gemeenschap

De opwarming van het klimaat verergert zowel de ontbossing als het verdwijnen van de sneeuw in de Andes. Daardoor krijgen de Bolivianen te maken met een steeds groter tekort aan water. De ontbossing heeft namelijk een directe impact op de temperatuurregeling. Zo zorgt een vochtige en dichte vegetatie voor lagere temperaturen terwijl een droge en naakte grond hogere temperaturen met zich meebrengt.

Oxfam en zijn partners focussen nu vooral op het dringende probleem van de branden. Maar via ons programma in Bolivia blijven we ons inzetten tegen de massale ontbossing en de agro-industrie.

Doe vandaag nog een schenking en steun onze actie in het Amazonegebied!

Schenk nu

Foto’s Juan Gabriel Estellano © /Oxfam