Op gemeenschappelijke gronden: landrechten veiligstellen en de aarde beschermen

2,5 miljard mensen zijn afhankelijk van land dat door hun gemeenschap beheerd wordt. Samen gaat het over een oppervlakte van meer dan 50% van de totale planeet. Maar van die oppervlakte is officieel slechts één vijfde in het bezit van de mensen die er van leven.

De overige 5 miljard hectare blijven onbeschermd en kwetsbaar voor landroof door grotere machten, zoals overheden en multinationals.

Eigendom maakt verschil

Er is steeds meer bewijs dat lokale gemeenschappen en inheemse volkeren een vitale rol spelen wanneer zij de volledig wettelijk eigendom van hun land bezitten. Het is essentieel om de culturele diversiteit te behouden, en het maakt een groot verschil in de strijd tegen armoede, honger, politieke instabiliteit en klimaatverandering.

Klimaatakkoord en duurzame ontwikkelingsdoelen

Het is van onschatbare waarde dat lokale gemeenschappen en inheemse volkeren zelf eigenaar zijn van hun land. Die landrechten beschermen en uitbreiden was een key element tijdens de onderhandelingen over de duurzame ontwikkelingsdoelen (sustainable development goals) en over het klimaatakkoord van Parijs. Landrechten zijn essentieel om die internationale akkoorden ook succesvol te implementeren.

Dit rapport is een gezamenlijke publicatie van:

Publicatiedatum: 
03/03/2016
Download (1.71 MB)