Oxfam in actie voor slachtoffers van vulkaanuitbarsting in Goma

Volcan Niyragongo Sake Congo
22/06/2021

Eén maand na de uitbraak van vulkaan Nyiaragongo blijven de meeste inwoners weg uit Goma. Zij moesten plotsklaps alles achterlaten. Wij zorgen voor dringende noodhulp. In de naburige stad Sake legden we kranen met drinkwater aan. En onze vrijwilligsters/vrijwilligers regelden vanuit Brussel een hulpkonvooi met kleding.

De Nyiaragongo is de meest actieve vulkaan van Afrika en ligt vlak bij de stad Goma in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Op 22 mei barstte hij bij valavond uit en veroorzaakte een lavastroom die met een snelheid van 60 tot 100 km/uur richting Goma afdaalde. Gelukkig kwam die in de buitenwijken van de stad tot stilstand.

Eruption du volcan Nyiragongo à Goma

Angst bij de overlevenden van Goma

De inwoners van Goma zijn in paniek naar Sake in het westen, Bukavu in het zuiden en Rwanda in het oosten gevlucht. Gezinnen vertrokken hals over kop, vaak zonder iets mee te nemen. In de paniek en de menigte werden sommige gezinnen zoals dat van Odette Kanyere uit elkaar gerukt.

Odetta Kanyere

Ik kwam van mijn werk toen ik hoorde dat de lava in mijn woonwijk was binnengedrongen, vertelt Odette angstig. Ik had drie van mijn acht kinderen bij me en we moesten rechtsomkeer maken zonder te weten of mijn andere kinderen op tijd konden vluchten. Ik weet nog altijd niet waar ze zijn.

Volgens de overheden hebben sinds de uitbarsting 300 kinderen elk spoor van hun ouders verloren.

Cholera onder de vluchtelingen voorkomen

Omdat er na de eerste vulkaanuitbarsting in Goma zowat 400 aardschokken te voelen waren, besliste de overheid om de stad te ontruimen. 400.000 mensen liepen daardoor gevaar. Ze moesten in de straten van naburige dorpen overnachten, op de grond of op in de haast meegenomen matrassen.

De meeste vluchtelingen trokken naar Sake, waar wij kort na hun komst hulp aanboden. Zo konden we in eerste instantie de uitbraak van een choleraepidemie voorkomen. Cholera komt die streek nog regelmatig voor en kan er zich snel uitbreiden bij een tekort aan water en hygiëne.

Op enkele dagen tijd hebben onze medewerkers ter plaatse twee watercontainers van 30m³ opgericht en met 4 kranen verbonden. Daarmee voorzien we in genoeg water voor 6.000 mensen. We installeerden ook douches en toiletten om de basishygiëne te garanderen.

De terugkeer naar Goma komt nu traag op gang. Maar voor de mensen die in het noorden van de stad leefden, ziet de toekomst er somber uit. Daar heeft de lava 4.000 woningen verwoest, waardoor ze nog een tijd in Sake zullen moeten blijven.

Help ons hen te steunen

Solidariteit vanuit Brussel

Mami Rubango Ntakwinga was bijzonder aangedaan door de situatie in Goma en Sake. Ze is afkomstig uit Goma en werkt als vrijwilligster in een Oxfam Tweedehandswinkel in Brussel. Samen met ons sorteercentrum in Haren heeft ze op enkele weken tijd 2 ton kleren en schoenen verzameld voor de vluchtelingen uit Goma.

Convoi humanitaire en partance pour Goma

“Nadat de Congolese ambassade in Brussel tot solidariteit had opgeroepen, wist ik meteen dat ik op de juiste plaats zat om de slachtoffers te helpen”, herinnert ze zich. “Ik heb meteen mijn collega’s van het sorteercentrum gecontacteerd. We hebben hard gewerkt om zo snel mogelijk een hulpkonvooi met kleren voor Goma klaar te maken.”

Die hulp is heel welkom bij onze medewerkers in Goma want de inwoners hebben er aan alles gebrek. Normaal gezien kopen we lokaal goederen aan. Maar door de gebeurtenissen moesten alle humanitaire hulporganisaties zelf uit Goma vertrekken, wat ons werk erg bemoeilijkt. "Het humanitaire hulpkonvooi met onze kleren is op maandag 28 juni vanuit de militaire vlieghaven in Melsbroek vertrokken", vertelt Mami. "Dat dit konvooi kon vertrekken, is de mooiste beloning van onze inzet."