Oxfam België lanceert noodhulp voor Beiroet

07/08/2020

Oxfam werkt samen met lokale partners om na te gaan hoe zij degenen kan helpen die hun huis en inkomen verloren door de explosie in Beiroet.  

Oxfam maakt zich grote zorgen over hoe Beiroet en de rest van Libanon zullen herstellen van deze laatste crisis die bovenop bestaande crisissen komt. Nog voor de ontploffing stond Libanon op een breekpunt met een bevolking die worstelde met een complexe economische neerwaartse spiraal en een wereldwijde pandemie.  De omvang van de ramp betekent dat honderdduizenden mensen onmiddellijk hulp nodig hebben, zoals voedsel, onderdak, water, brandstof en bescherming, en ook steun om hun leven en levensonderhoud weer op te bouwen. 

Bachir Ayoub, beleidsmedewerker voor Oxfam in Libanon, benadrukt dat deze opstapeling van crisissen de mensen in Libanon nog jaren voor enorme uitdagingen stelt: 

"Libanon had al moeite om het hoofd te bieden. We werden geconfronteerd met de ergste economische val uit onze geschiedenis, de lokale munt heeft ongeveer 80 procent van zijn waarde verloren en de laatste maand is het aantal gevallen van coronabesmettingen dramatisch toegenomen, terwijl de ziekenhuizen al onder druk staan.” 

"Mensen van wie de huizen beschadigd of volledig vernield zijn, zullen geen toegang hebben tot hun geld om te beginnen met de reparatie of wederopbouw, en essentiële zaken zoals tarwe en medicijnen zullen binnenkort schaars zijn, omdat de haven van Beiroet, het belangrijkste opslag- en bevoorradingspunt, is weggevaagd. Er zal een enorme inspanning nodig zijn om te herstellen.” 

Oxfam België verwelkomt de bereidwilligheid die de Belgische regering toont om Libanon hierin te helpen en benadrukt dat het belangrijk is dat de hulp snel ter plaatse geraakt. 

"De verwoesting in Beiroet is onvoorstelbaar, en de weg naar herstel zal lang en moeilijk zijn. Ook het personeel van Oxfam is getroffen. Sommigen hebben volledig vernielde huizen, anderen zijn gewond. Gelukkig zijn ze allemaal veilig,” zegt Catherine De Bock, humanitaire beleidsmedewerker voor Oxfam België. “We zijn solidair met iedereen die is getroffen terwijl we samen werken aan de wederopbouw." Het noodfonds dat Oxfam België lanceert zal gebruikt worden om het werk lokale organisaties te versterken 

NOTITIES VOOR DE REDACTIE

- Oxfam werkt sinds 1993 in Libanon aan het verlenen van humanitaire hulp aan kwetsbare mensen die getroffen zijn door een conflict en het bevorderen van economische ontwikkeling, goed bestuur op lokaal en nationaal niveau en vrouwenrechten door samen te werken met lokale partners. Oxfam werkt ook samen met lokale partners om bij te dragen aan de bescherming en empowerment van gemarginaliseerde vrouwen en mannen.  

- Libanon biedt onderdak aan het grootste aantal vluchtelingen per hoofd van de bevolking ter wereld: 1 op de 4 mensen. Als reactie op de crisis in Syrië heeft Oxfam water en sanitaire voorzieningen en noodhulp in de vorm van geld voor vluchtelingen en arme Libanezen geboden, vluchtelingen geholpen met juridische beschermingskwesties en kleine bedrijven en het scheppen van werkgelegenheid in de particuliere sector ondersteund. Oxfam werkt momenteel in Noord-Libanon, de Bekaa-vallei, Zuid-Libanon en in Palestijnse kampen. 

- Een regionale humanitair medewerker is beschikbaar voor interviews in Engels of Frans. 

- Catherine De Bock, humanitair medewerker voor Oxfam België is beschikbaar voor verdere toelichting. 

- Oxfam België lanceert een noodfonds.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter