Oxfam berekent: Britse multinational RB ontwijkt 25 miljoen euro aan belastingen in België

13/07/2017

Oxfam schat dat de Britse multinational RB, fabrikant van onder meer Vanish, Calgon, Strepsils en Durex de afgelopen drie jaar meer dan 200 miljoen euro aan belastingen heeft ontweken. België liep in de periode 2013-2015 naar schatting 25 miljoen euro aan belastinginkomsten mis.

Uit onderzoek naar de jaarrekeningen van de Britse multinational RB blijkt dat het bedrijf er in slaagde haar belastingfactuur drastisch te verlagen door drie regionale kantoren te openen in de belastingparadijzen Nederland, Singapore en Dubai. Dit blijkt uit het nieuwe Oxfam-rapport ‘Make Tax Vanish’.

Raadpleeg het rapport

Oxfam beschuldigt de multinational niet van illegale activiteiten, maar heeft wel ernstige vragen over de plotse daling van geregistreerde winsten in België. Terwijl de jaarlijkse omzet in België in de periode tussen 2009 en 2015 toenam van 165 tot 195 miljoen euro, zakten de winsten op jaarbasis vanaf 2013 volledig in elkaar. De val in de winsten in België loopt samen met de opening van een regionaal kantoor in Nederland - waar de multinational in 2013 uit het niets plots 485 miljoen euro winst registreerde. RB betaalde op die winst slechts 7% belasting, terwijl het tarief in Nederland normaal 25% bedraagt.

Verloren belastinginkomsten in Europa en opkomende markten

De Belgische staatskas liep door de belastingontwijking naar schatting 25 miljoen euro mis. Het bedrag toont aan dat België - dat zelf tal van belastingvoordelen aanbiedt aan multinationals - niet enkel een facilitator, maar ook een slachtoffer is van internationale belastingontwijking.

Naast België zijn ook Frankrijk en Australië slachtoffers van de ‘fiscale optimalisatie’ van RB. De multinational haalt daarnaast 30% van de wereldwijde omzet uit opkomende markten, waaronder Indonesië en Zuid-Afrika. Mogelijk liep ook deze groep landen tientallen miljoenen aan belastinginkomsten mis, terwijl inkomsten daar hard nodig zijn om armoede en ongelijkheid tegen te gaan.

Maaike Vanmeerhaeghe, beleidsmedewerker eerlijke belastingen bij Oxfam, reageert: “Tot we het internationale belastingstelsel drastisch verbeteren, blijft het te makkelijk voor multinationals om weinig belasting te betalen. Dit rapport toont aan dat burgers over de hele wereld, in arme en rijke landen, daarvoor een hoge prijs betalen.”

Nood aan fiscale transparantie en strenge aanpak belastingontwijking

Internationale belastingontwijking wordt mee mogelijk gemaakt door het beleid van overheden, die steeds meer voordelen bieden aan multinationals om investeringen aan te trekken. Die onderlinge fiscale concurrentie tussen overheden moet stoppen, vindt Oxfam.

Maaike Vanmeerhaeghe, beleidsmedewerker eerlijke belastingen bij Oxfam: “Dit rapport is een schoolvoorbeeld van hoe Europese landen elkaar fiscaal beconcurreren, maar waarbij uiteindelijk iedereen verliest. In plaats van elkaar te beconcurreren moeten regeringen samenwerken en zorgen dat multinationals een eerlijke belastingbijdrage betalen.
Ook de Belgische regering moet hierin verantwoordelijkheid opnemen. België moet constructief meewerken aan fiscale transparantie en harmonisatie op Europees niveau, en haar eigen fiscale voordelen, zoals de notionele interestaftrek, herzien.”

In reactie op het rapport geeft RB aan voorstander te zijn van fiscale transparantie, en meer specifiek publieke landenrapportering – een wetsvoorstel op Europees niveau dat grote multinationals verplicht om voor elk land afzonderlijk gegevens te publiceren over hun activiteiten, winst en belasting. Oxfam verwelkomt RB’s steun voor de publieke landenrapportering en moedigt de multinational aan om alvast haar eigen data publiek bekend te maken.

Noot aan de redactie

  • Hier kunt u het volledige Oxfam-rapport "Make Tax Vanish" lezen. De officiële reactie van RB staat op pagina 43-44.  
  • Naast het gebruik van regionale kantoren in Nederland, Singapore en Dubai heeft RB ook nog dochterondernemingen in verschillende belastingparadijzen zoals Luxemburg, de Kaaimaneilanden en de Bahama’s.
  • Oxfam voert campagne tegen belastingontwijking omdat belastinginkomsten van cruciaal belang zijn om publieke diensten, zoals onderwijs en gezondheidzorg, te financieren. Ontwikkelingslanden lopen jaarlijks zo’n 100 miljard dollar mis omdat multinationals belastingen ontwijken. Dat bedrag is voldoende om onderwijs te voorzien voor 124 miljoen kinderen en gezondheidszorg uit te bouwen dat het leven van 6 miljoen kinderen zou kunnen redden.
  • Oxfam vraagt Europese overheden om de volgende beleidsmaatregelen te implementeren:
    - Publieke landenrapportering (country by country reporting), een maatregel die zorgt voor meer fiscale transparantie door grote multinationals te verplichten om data bekend te maken over hun activiteiten, winst en belastingen per land waar ze actief zijn.
    - Common consolidated corporate tax base, een maatregel die de belastbare basis van multinationals in de EU harmoniseert.
  • Oxfam vraagt de Belgische overheid om op een positieve manier bij te dragen aan bovenstaande Europese maatregelen en ondertussen typisch Belgische belastingvoordelen, zoals de notionele interestaftrek, af te schaffen.

 

Thema: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter