Oxfam en 6 andere organisaties starten humanitaire zone voor migranten in Maximiliaanpark

28/09/2017

7 organisaties, waaronder Oxfam, zetten een tijdelijke humanitaire zone op bij het Maxiliaanpark. Samen vragen we om een volwaardig humanitair centrum op te richten om de 300 mensen die op de vlucht zijn te helpen.

Sinds enkele maanden verblijven minstens 300 migranten in de omgeving van het station Brussel Noord en het Maximiliaanpark, vlak bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Het gaat vooral om migranten op doorreis, die niet per se in België willen blijven. Maar hun situatie is erg onzeker: ze hebben geen eten of onderdak, de politie doet invallen in het park en steeds meer mensen worden geïntimideerd en gearresteerd.

“We kunnen niet langer aanzien hoe er geen antwoord gegeven wordt op de basisbehoeften van de migranten”, reageert Stefaan Declercq, algemeen secretaris van Oxfam-Solidariteit.

De overheidsinstellingen ondernemen bovendien geen actie om de chaos te coördineren. Deze situatie weegt zwaar op de betrokken mensen en verhindert dat ze de nodige psychologische, medische en sociale bijstand krijgen.

7 organisaties richten humanitaire zone op bij Maximiliaanpark

7 Belgische organisaties uit het middenveld hebben besloten om samen een safe spot, een soort humanitaire zone, te creëren voor de transitmigranten in het Maximiliaanpark. Het gaat om deze organisaties:

 • Oxfam-Solidariteit
 • Artsen zonder Grenzen
 • CIRé
 • Het Rode Kruis
 • Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen
 • Vluchtelingennetwerk Vlaanderen
 • Dokters van de Wereld.

De migranten kunnen terecht in een tijdelijk lokaal in de Frontispiesstraat 31-33-35. De organisaties gaan er juridische bijstand verlenen, dekens en warme kleren uitdelen, gezondheidszorg en psychologische begeleiding aanbieden en de plaatsing in een gastfamilie vergemakkelijken.

We hopen vooral om snel toegang te krijgen tot een volwaardig humanitair centrum, waarvoor we nu al enkele maanden ijveren. Dit houdt concreet het volgende in: een veilige ruimte waar vrouwen, mannen en minderjarigen op de vlucht (tijdelijk) kunnen verblijven, eten krijgen, zich wassen, zich verzorgen of verdere informatie krijgen. 

Samen kunnen we helpen: doe je mee?

Oxfam gaat tweedehandskledij voor de migranten in het Maximiliaanpark sorteren en verdelen. Wil je je steentje bijdragen door kleding te schenken? Dat is bijzonder welkom.

We zoeken op dit moment vooral:

 • Winterkleding voor mannen: mantels, vesten, windjacks, dikke broeken, jeans (kleine maten), kousen, sportschoenen, wandelschoenen (maat 41-46), warme jassen, trainingspakken, sweatshirts, T-shirts, onderbroeken (liefst boxershorts), mutsen/petten en broeksriemen

 • Deze spullen: slaapzakken, slaapmatjes, dekens, rugzakken, gsm’s

Je kan je kleding of spullen afgeven op volgende plaatsen:

 • In Brussel: Fernand Demetskaai 47, 1070 Anderlecht (van 8 tot 16u)

 • In Vlaanderen of Wallonië: in eender welke Oxfam-tweedehandswinkel (opgelet: niet in de Oxfam-Wereldwinkels). Je vindt de lijst van Oxfam-tweedehandswinkels terug op deze pagina.

Want mensen hebben recht op hulp en bijstand, ongeacht hun statuut. De noden in en rond het Maximiliaan Park vandaag zijn reëel. Samen kunnen we een verschil maken.