Oxfam en Molengeek voorzien Brusselse kansarme gezinnen van laptops

03/04/2020

Oxfam doneert laptops aan kwetsbare groepen die dreigen vergeten te worden, zoals niet-begeleide minderjarigen en asielzoekers. Ze focust daarmee op een andere doelgroep dan die van de Vlaamse overheid die via Digital For Youth laptops inzamelt voor middelbare scholieren. In Brussel gaat Oxfam daarmee in op de dringende oproep van tech start-up Molengeek die nieuwe technologieën en ondernemerschap toegankelijk maakt voor vroegtijdige schoolverlaters of personen zonder opleiding.

Nu de scholen gesloten zijn krijgen leerlingen huiswerk mee, maar niet elk gezin heeft thuis een computer voorhanden. Dankzij een schenking van de NMBS, konden Oxfam en Molengeek de handen, figuurlijk, in elkaar slaan. Oxfam maakte de laptops gebruiksklaar en Molengeek verdeelt ze onder 50 verschillende gezinnen in Molenbeek.

“De scholen waar we mee samenwerken hadden niet genoeg materiaal. Dankzij deze schenking kunnen ze de computers beschikbaar stellen in de school zelf of uitlenen aan de leerlingen. Dit maakt dat het een project op lange termijn is, de laptops dienen niet enkel tijdens de coronacrisis,” aldus Lancelot Goelen, Community Manager van Molengeek.

Beide organisaties bevinden zich in hartje Molenbeek. Als tech start-up heeft Molengeek als missie de technologiesector toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht afkomst of opleidingsniveau. Specifiek ondersteunen ze verschillende scholen in zogenaamde kwetsbare wijken in Brussel om over te stappen op e-learning. Molengeek kan al langer rekenen op o.a. de steun door Google, waarvan de CEO hen afgelopen januari nog een bezoek bracht en 200 000€ schonk.

“Oxfam strijdt al jarenlang tegen ongelijkheid en armoede over heel de wereld. De coronacrisis treft vooral de meest kwetsbare gemeenschappen, ook bij ons. Met deze samenwerking wil Oxfam met haar tweedehandswerking de verantwoordelijkheid ook in België opnemen,” aldus Geert Kegel, directeur van de Tweedehandsafdeling van Oxfam België.

Ook in Vlaanderen en Wallonië zal Oxfam een dergelijke samenwerking opzetten met het Rode Kruis en Mentor Escale, een organisatie die niet begeleide minderjarigen coacht. Bedrijven kunnen nog steeds laptops schenken aan Oxfam België, die ze gebruiksklaar maakt en verder verdeelt via haar partners

 

Foto’s hier beschikbaar ©Tineke D'haese/OXFAM

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter